Domžalski dijaki končno z lastno telovadnico

Projekt je stal 1,7 milijona evrov, Srednja šola Domžale pa je na njegovo uresničitev čakala skoraj 30 let.

Objavljeno
19. april 2017 14.09
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek

Domžale – Približno 630 dijakov domžalske srednje šole je končno dobilo telovadnico. Na prizidek, v katerem so tudi garderobe in plesna dvorana, odprli pa so ga včeraj, so čakali skoraj tri desetletja.

V pogovoru z ravnateljem gimnazije in direktorjem Srednje šole Domžale Primožem Škoficem smo zvedeli, da so o nujnosti gradnje lastne telovadnice prvič začeli govoriti že leta 1989. Prvo resno zahtevo je vodstvo šole na državo in domžalsko občino naslovilo leta 1995, ponovilo pa jo je še leta 2002 ob ustanovitvi gimnazije.

Protesti niso zalegli

Ker njihovih zahtev niso jemali resno, so leta 2006 celo za več ur protestno zaprli Karantansko cesto pred šolo. Izvedli so telovadbo na prostem in podpisovali peticijo z zahtevo, naj ministrstvo za šolstvo in šport preneha le obljubljati, da bodo telovadnico dobili kmalu. A zapleti s pridobivanjem zemljišč (denacionalizacija, menjave občinskih zemljišč z državnimi), gradbenim dovoljenjem in financiranjem nekaj več kot 1,7 milijona evrov vrednega projekta so trajali še deset let. Graditi so namreč začeli šele februarja lani.

Nova pridobitev

Po več kot letu dni so tako dobili prizidek s skoraj 800 kvadratnih metrov veliko telovadnico, ki ima poleg igrišč za mali nogomet, rokomet, košarko in odbojko tudi pomično tribuno za 400 obiskovalcev. V pritličnem veznem traktu med šolo in prizidkom so še garderobe s kopalnicami in sanitarijami, v prvem nadstropju prizidka pa 200 kvadratnih metrov velika plesna dvorana. Pouk bo v prizidku stekel po prvomajskih praznikih.

V okviru projekta so prenovili še zunanje asfaltirano nogometno in košarkarsko igrišče ter več parkirišč okoli šole. Skupaj imajo 55 parkirnih prostorov. Dopoldne so namenjeni šoli, po 15. uri pa zapornice dvignejo in jih lahko uporabljajo tudi drugi. Teh bo vse več, saj bodo lahko v nove športne prostore hodili še na popoldansko rekreacijo in ne le na izobraževalne tečaje.

Ne bo jim treba več gostovati

Naložba, ki jo je v celoti financirala država, občina pa je sodelovala predvsem pri pridobivanju zemljišč, za dijake pomeni eno največjih pridobitev v zadnjih letih. Odslej jim namreč na telovadbo ne bo treba več hoditi v več sto metrov oddaljeno športno dvorano komunalnega centra sredi mesta, poleg tega se bodo po športnih aktivnostih lahko oprhali in uredili v sodobno opremljenih kopalnicah.

Odprtja, na katerem so se predstavili obetavni dijaki športniki, v kulturnem programu pa tudi nekdanja dijakinja te šole Eva Černe, so se poleg vodstva šole udeležili še domžalski župan Toni Dragar, premier Miro Cerar in šolska ministrica Maja Makovec Brenčič.