Donat Mg le edina voda iz Rogaške

Vlada je razveljavila koncesijo za črpanje vode hotelu Sava Rogaška, ki je pravico prodal, ista voda pa je imela dve tržni imeni.

Objavljeno
30. november 2017 20.57
Čateške toplice.
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Ljubljana – Težave z vrtinami v vodonosnik pod Bočem, kjer črpajo z magnezijem bogato vodo Donat Mg, se po čudnih odločitvah države vlečejo že skoraj deset let. Pravico do vode in imena bo zdaj imela le Atlantic Group.

Zdaj je vlada razveljavila odločbo o določitvi koncesionarja za rabo podzemne vode iz vrtine RgS-2/88 za proizvodnjo pijač, ki jo je sprejela 14. februarja 2008. Koncesijo je takrat dobil Hotel Sava Rogaška. Obnovo postopka podelitve koncesije je maja s sodbo dovolilo upravno sodišče, po zaslišanju predstavnikov hotela in Droge Kolinske, ki je del Atlantic Group.

Na podlagi pridobljenih podatkov in listin je vlada koncesijo razveljavila, saj je ugotovila, da Hotel Sava Rogaška na dan uveljavitve zakona o vodah (10. avgusta 2002) ni izpolnjeval pogojev za podelitev koncesije brez javnega razpisa, saj ni črpal vode iz omenjene vrtine.

V Drogi Kolinski so vseskozi opozarjali, da so vrtino prepustili hotelu še v preteklih časih z zagotovilom, da ne bodo prodajali vode. A se je s spremembami lastništva hotela odnos spremenil, vrtino so prodali, na trgu pa se je pojavila voda iz istega vira kot Donat Mg, vendar z drugim imenom. To je država dovolila, čeprav evropska direktiva pravi, da se lahko mineralna voda iz enega vira daje na trg le pod enim imenom. Prvi cilj direktive je namreč zaščita potrošnika, da ve, kaj pije.

Nemški certifikat za zdravilno vodo

Vlada je leta 2008 dala koncesijo za tretjo vrtino Donata Hotelu Sava Rogaška, evropsko sodišče pa je že lani dalo prav ministrstvu za kmetijstvo, da se voda iz tega vira lahko imenuje le Donat Mg.

Donat Mg Atlantic Group sicer prodaja na 27 trgih, merijo zlasti na lekarne in specializirane prodajalne. Ta voda po ocenah nastaja 7000 let, toliko časa naj bi pronicala skozi in po malem raztapljala kamnine z vrha do vznožja Boča. V Nemčiji je Donat Mg edina tuja voda, ki ima certifikat, ki velja za zdravilne vode.

Hotel Sava Rogaška oziroma njegov direktor in lastnik Stanislav Pšeničnik je državo lani tožil za 13,6 milijona evrov. Država je namreč Pšeničniku pred osmimi leti podelila 30-letno koncesijo za črpanje vode, pogojevala jo je tudi z gradnjo polnilnice, ki jo je postavil v industrijski coni. Pšeničnik je ustvaril blagovno znamko vode ROI – Roitschocrene, ki pa jo je lahko prodajal le zunaj EU.