DOS bo pomagala dijakom v finančni stiski

Na DOS ocenjujejo, da bodo s projektom Dijaški sklad lahko dijakom do učbenikov pomagali z enkratnim zneskom v višini 200 evrov.

Objavljeno
02. september 2013 13.54
Sonja Merljak, šolstvo
Sonja Merljak, šolstvo

Dijaška organizacija Slovenije (DOS) že drugo leto zapored pripravlja akcijo zbiranja finančnih sredstev za nakup šolskih potrebščin in pokritje stroškov izobraževanja socialno ogroženim družinam.

Danes bodo podjetjem poslali dopis, s katerimi jih bodo prosili, naj na poseben račun nakažejo sredstva in tako finančno pomagajo dijakom v stiski.

Konec meseca pa bodo na svoji spletni strani objavili razpis, na katerega se bodo lahko prijavili dijaki, ki zaradi finančne stiske težko kupijo učbenike, delovne zvezke in druge šolske pripomočke.

Po besedah vodje projekta Dijaški sklad Matica Matjašiča letos načrtujejo, da bodo zbrali 10 tisoč evrov. Ocenjujejo, da bodo lahko vsakemu prosilcu nakazali enkratni prispevek v višini 200 evrov.

Lani je bil znesek višji, in sicer 300 evrov, vendar so posamezni prosilci zaradi tega zneska imeli težave pri dodelitvi državnih štipendij, saj so tudi ta znesek upoštevali v masi družinskih prejemkov. Lani je za pomoč zaprosilo 60 dijakov, svojo finančno stisko pa so morali med drugim dokazati s pisnim mnenjem Centra za socialno delo in kopijo odločbe o otroškem dodatku. Del prilog je bilo tudi motivacijsko pismo dijaka.

Na DOS sicer ocenjujejo, da so stroški učbeniškega kompleta okoli 250 do 300 evrov, po nekod pa tudi precej manj. Vsaka šola sam odloča, katere učbenike bodo uporabili v učnem procesu, zato prihaja do precejšnjih razlik v stroških za učne pripomočke.

Predsednik DOS Alen Hliš pa je ob tem opozoril, da so mladi skozi različne spremembe zakonodaje v dveh letih izgubili 150 milijonov evrov. Brez otroškega dodatka je po letu 2012, denimo, ostalo slabih 62 tisoč otrok in mladostnikov, še približno 25 odstotkom pa se je ta precej zmanjšal.

»Zavedamo se, da moramo vsi prispevati k varčevanju, vendar se mi zdi, da je varčevanje še posebej zarezalo v dijaške žepe,« je dodal Matic Matjašič.

Do zdaj so prošnjo za podporo naslovili na evroposlance. Odzvalo se jih je pet od devetih, ki so prispevali od 50 do 250 evrov. Tudi SVIZ bo prispeval 3500 evrov, prav toliko so v sklad namenili v DOS, tako da so nekaj denarja za pomoč dijakom v stiski že nabrali.

Julija so se obrnili tudi na vse poslanske skupine, vendar njihov odziv - z izjemo enega poslanca - še pričakujejo.

Od danes tudi spletni portal za rabljene učbenike MOLJ

Danes je začela delovati tudi prva internetna stran za rabljene učbenike, knjige in datoteke. Kot so zapisali na spletni strani DOS, je skupina mladih nadobudnežev vzpostavila stran MOLJ, tako imenovano po knjižnem molju.

Namenjena je izmenjavi učbenikov in datotek za osnovnošolce, srednješolce in visokošolce. »Ideja je, da vsak, ko ne potrebuje več učbenika ali knjige, jo dobrodušno proda ali podari na spletni strani,« so zapisali.

Lahko jih všečkate tudi na njihovi strani na Facebooku.