Dosje/Analiza: Bo Slovenija krizo še reševala sama?

Pet let v spirali krize. Če ukrepi niso zadostni, sledi prošnja Slovenije za pomoč.

Objavljeno
20. september 2013 21.41
SLOVENIJA LJUBLJANA 21.10.2011 VREME SONCNI ZAHOD LJUBLJANA PANORAMA KAMNISKE ALPE FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
M. J., gospodarstvo, T. S., notranja politika
M. J., gospodarstvo, T. S., notranja politika
Ljubljana – Kje je, kam gre Slovenija? Gre naš gospodarski voz samo navzdol ali se vendarle kaže šibka luč na koncu predora? V čem je naša zgodba tako posebna? Se lahko še izognemo programu trojke? Imamo vsaj še čas, če že denarja nimamo?

Na potezi je vlada Alenke Bratušek. »Ključno je, da vlada v prihodnjih tednih pripravi kredibilen program ukrepov, proračun za prihodnje leto ter kredibilen program privatizacije in ukrepov za oživitev gospodarstva, hkrati s postopki sanacije gospodarstva. Če nam to v prihodnjih tednih uspe predvsem z vidika prepričevanja mednarodnih trgov, tako da bi nam padla obrestna mera, po kateri se lahko zadolžujemo, lahko sami naredimo nadaljnje korake pri reševanju slovenskega gospodarstva. Če nam v prihodnjih tednih tega ne bo uspelo narediti, bomo verjetno morali zaprositi za pomoč,« nam je v intervjuju za današnjo Sobotno prilogo povedal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

S koalicijskim dogovorom o prihodnjem proračunu je vlada preprečila novo hudo politično krizo. Vprašanje pa je, ali bo z načrtom ukrepov, ki ga bo predstavila v prihodnjih dneh – in med katerimi sta tudi davek na nepremičnine in uvedba davčnih blagajn –, zadovoljila zahteve evropske komisije, ki je spomladi novi vladi dala čas do 1. oktobra. Slovenija je torej v odločilnem obdobju. Zato smo danes v Delu pripravili rentgenski posnetek slovenske krize – finančne, gospodarske, politične, vrednostne in socialne – in predstavili alternative, ki jih naša država še ima.