Dosje Karner: bogastvo na steroidih

Mihael Karner v obdobju med letoma 2002 in 2008 Dursu ni prijavil nobenih prihodkov, Alenka Karner je prijavila »minimalne«.

Objavljeno
18. marec 2013 22.09
Anušk Delić, Ozadja
Anušk Delić, Ozadja
Ljubljana – Zakonca Karner sta v letih, ko sta trgovala s steroidi, pridobila nezanemarljivo premoženje, ki ga zdaj nameravajo zaseči ameriški organi. Slovenska davkarija je po naših informacijah že leta 2010 v primeru zakoncev zaznala razloge za sum davčne utaje.

Včeraj smo v Delovih Ozadjih razkrili dejstvo, da so se s trgovino s steroidi, ki naj bi jo organizirali zakonca Mihael in Alenka Karner ter Mihaelov brat Matevž Karner, že leta 2003 začeli ukvarjati preiskovalci v Italiji in Veliki Britaniji, nato v Avstriji in nazadnje v Združenih državah Amerike. Tokrat se posvečamo premoženju, o katerem ameriški organi menijo, da sta ga zakonca Karner pridelala prav s trgovino z anaboličnimi steroidi. Tega namreč natančno opisujejo v dokumentaciji sodnega postopka proti Karnerjem pred ameriškim sodiščem, ki smo jo pridobili v uredništvu Dela. Prav tam je tudi povzet inšpekcijski nadzor nad premoženjem Mihaela Karnerja, ki ga je že leta 2009 vodila slovenska davčna uprava.

Po naših informacijah je Durs v primeru obeh zakoncev Karner odkril sum davčne utaje, ugotovitve pa naj bi nato predal tožilstvu. Tega – čeprav pridobljeni dokumenti razkrivajo davčni postopek proti Karnerju in navajajo ugotovljen sum davčne utaje – nismo mogli preveriti na Dursu. Poudarili so, da jih zavezuje davčna tajnost, so pa pojasnili, da je davčni organ, če v postopku davčnega inšpekcijskega nadzora zazna sum storitve kaznivega dejanja, »to dolžan naznaniti pristojnemu organu«. Durs je, če ugotovi, da premoženje fizične osebe »precej presega dohodke, ki jih je davčni zavezanec napovedal, dolžan uvesti poseben postopek odmere davka (to je cenitev davčne osnove)«.

Brez ficka

In prav to se je, kot kažejo dokumenti, najbrž zgodilo v primeru zakoncev Karner. Na koordinacijskem sestanku organov Avstrije, Italije, Slovenije, Hrvaške in ZDA, ki je bil konec decembra po aretaciji Karnerjev v Bad Kleinkirchheimu, so predstavniki slovenskih pojasnili, da je Durs izvedel inšpekcijski postopek proti Karnerjem. Ugotovili so, da Mihael Karner med 1. februarjem 2002 in 31. decembrom 2008 »ni prijavil nobenih prihodkov«. Še več: med februarjem 2002 in koncem septembra 2005 pa naj bi bil zaposlen v Studiu Sonček (Karner je bil samostojni podjetnik), a je posloval z izgubo, medtem ko od septembra 2005 ni bil zaposlen nikjer.

Kljub temu je Dursu v navedenem postopku po naših podatkih prijavil premoženje v skupni višini okrog 2,5 milijona evrov: poslovni objekt v Sloveniji, ki ga je dobil v dar, zazidljivo zemljišče, avtomobil porsche 911 turbo, depozita pri Deutsche Bank in NLB, terjatve do Karnerjeve družbe Panya iz Liechtensteina (bila je družbenica Karnerjevega podjetja Nipl, ki je bilo solastnik zemljišča na območju nekdanje tovarne Tovil v Ljubljani) in posojilo družbi Nipl. Po podatkih slovenske davkarije ne Alenka Karner ne otroci zakoncev do začetka decembra 2008 niso prijavili premoženja, Karnerjeva je prijavila le nekaj »minimalnih« prihodkov. Na podlagi pridobljenih podatkov je Durs ugotovil, da prihodki Karnerjeve niso zadostovali za pokritje družinskih življenjskih stroškov, »še manj za pridobivanje premoženja, ki je v lasti davčnega zavezanca [Mihaela Karnerja]«. Vrednost tega je po mnenju Dursa »zelo presegla prijavljene prihodke«.

Izvor premoženja

Durs je nato od Karnerja zahteval dokazila o izvoru denarja za pridobitev navedenega premoženja, ta pa je med drugim predložil bančne izpiske za družbo Northstar Trading Corporation s Sejšelov o gotovinskih dvigih v višini skoraj dveh milijonov evrov. Prikazal je še izplačila dobička iz druge družbe na Sejšelih, Ammersham Coommercial Ventures, in sicer v višini 127.000 evrov. Obe družbi, Northstar in Ammersham, sta – kot smo v Ozadjih pisali včeraj – povezani s spletno prodajo steroidov. Durs je hotel pridobiti dodatne informacije o teh družbah, a je Karner po svojem pooblaščencu pojasnil, da ne opravljata več e-trgovinskih poslov in da o tem ne more povedati več, ker ga zavezuje poslovna skrivnost.

Pozneje je Karner davkariji še pojasnil, da je nakup in gradnjo nepremičnine v Avstriji plačal z gotovino, ki jo je dvignil pri avstrijskih bankah. Tudi ljubljansko nepremičnino je plačal z milijonom evrov v gotovini: denar je dvignil z avstrijskih bank, ga deponiral v sefu v Celovcu in nato postopno prenesel v sef v Sloveniji, ki sta ga imela v lasti skupaj s soprogo Alenko. Prav tako je nakup avtomobila porsche plačal z gotovino (163.000 evrov). Ameriški preiskovalci so sicer ugotovili, da so bruto prihodki na avstrijskih bančnih računih Northstar, Ammersham in Panacea International, ki je v lasti domnevnega sodelavca Karnerjev Dejana Donka, znašali kar 5,6 milijona evrov.

Premoženjski triki

Med drugim naj bi z enega od teh bančnih računov Karner plačal tudi šestnajstmetrsko jahto znamke Fairline, ki jo je kupil za približno 280.000 evrov, registrirana pa je v Gibraltarju. Prav ta jahta in gorska vila v Avstriji, kjer so zakonca Karner aretirali, sta na seznamu premoženja, ki ga bodo ameriški organi zdaj poskušali začasno zaseči, saj menijo, da sta njuna nakupa tesno povezana s trgovino z anaboličnimi steroidi. Čeprav je Karner Dursu poročal, da je zemljišče v Badu vredno 185.000 evrov in da ga je gradnja vile stala približno 700.000 evrov, so avstrijski preiskovalci ugotovili plačila zanjo v višini dobrih 2,2 milijona evrov.

Toda, kot kaže, je Karner del svojega nepremičnega premoženja že zaščitil. Po podatkih avstrijske zemljiške knjige je namreč leta 2006 zaznambo prepovedi odtujitve in obremenitve na nepremičnini v Bad Kleinkirchheimu vpisala Karnerjeva hči, ki je bila tedaj stara šest let. Ob tem naj spomnimo, da smo v Delu nedavno poročali, da se vila, ki je v lasti Mihaela Karnerja in sprejme 14 oseb, trenutno po spletu oddaja v najem – za 3264 evrov na teden.

O drugih nepremičninskih trikih bomo pisali v jutrišnjem Delu.