Dragan Bavčar - minister v senci

Po predvajanju Resnice o Patrii Dragana Bavčarja povezujejo s prejemnikom podkupnine pri poslu z oklepniki. V žep naj bi za to, da je na razpisu zmagala finska družba, pospravil 250 tisoč evrov.

Objavljeno
11. september 2008 13.47
Dragan Bavčar
Luka Jakše
Luka Jakše

Širša javnost ga do zadnjih dogodkov v podkupovalni aferi ni poznala. Po predvajanju Resnice o Patrii na finski nacionalni televiziji pa ga povezujejo s prejemnikom podkupnine pri poslu z oklepniki. V političnih krogih se šušlja, da je brigadir Dragan Bavčar za to, da je na razpisu zmagala finska družba, v žep pospravil 250 tisoč evrov.

 

Če se je doslej govorilo, da je Dragan Bavcar brat predsednika uprave koprskega Istrabenza Igorja Bavčarja, se bo odslej govorilo, da je to mož, zaslužen, da so Finci dobili posel. Bil je namreč vodja komisije za izbiro oklepnikov 8x8. Toda po naših informacijah je še veliko več; kot pravijo, skupaj s sekretarjem Francijem Žnidaršicem dejansko vodi obrambno ministrstvo. Tak občutek je dobil tudi marsikateri gledalec razvpite oddaje, ko je v intervjuju prekinil ministra in sam pojasnil postopke izbire. Zaradi izrečenih obtožb o podkupovanju pa je že napovedal tožbo proti finski televiziji.

 

Vojaško kariero je menda začel z bratovo pomočjo, saj mu je baje pomagal do zaposlitve v nekdanji teritorialni obrambi. Vojaški poklic je v Bavčarjevi rodbini verjetno zelo cenjen, oficir je bil namreč že oče. V vojski je vztrajno plezal proti vrhu in dokaj hitro postal načelnik protiletalske obrambe. Nekaterim se zdi najbolj sporno, da je napredoval v brigadirja ravno zaradi izpeljave nakupa osemkolesnikov. Kakorkoli že, postal je tudi načelnik sektorja za strateško načrtovanje, doktrino in razvoj J-5, v katerem se je ukvarjal predvsem z vsebinskimi vprašanji. Zdaj pa kot direktor štaba na generalštabu skrbi za notranjo organizacijo in delitev dela. Med drugim je odgovoren za usklajevanje z upravnim delom ministrstva, prav tako sodeluje v odborih za obrambni sistem in notranji nadzor. Poleg tega vodi koordinacijo generalštaba s podrejenima poveljstvoma: poveljstvom sil SV ter poveljstvom za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje.

 

Njegovo ime se je precej hitro začelo povezovati s sumljivimi posli. Tako je vsaj v parlamentu leta 1998 razlagal nekdanji poslanec SDS, zdaj predsednik nadzornega sveta Gorenja Jože Zagožen. Ob ustavni obtožbi nekdanjega predsednika vlade Janeza Drnovška zaradi tajnega sporazuma z Izraelom, na podlagi katerega naj bi imeli Izraelci prednost pred drugimi ponudniki predvsem vojaške opreme, je Zagožen v svojem nastopu povedal, da je v hotelu, v katerem je prebival sam, srečal še Walterja Wolfa, Jelka Kacina in Dragana Bavčarja. Potem pa je mahal z dokumentom, na katerem je pisalo, kako se delijo podkupnine za nakup orožja in opreme v izraelskem podjetju Elbit, ki je potem še večkrat prodalo staro orožje Sloveniji. Tam je bila neka lady Haddy Laks, ki je zahtevala, da se provizija 162 tisoč dolarjev razdeli na petine: ena pripade Wolfu, ena Petru Riglu, ena Juretu Cekuti, eno dobi ona in zadnjo neki mister. Ta gospod naj bi bil Dragan Bavcar. Zanimivo, da se je večina teh ljudi, ki so takrat stali na različnih bregovih, zdaj znašla na isti strani. Tudi zdaj se ugiba, ali ni bila Patria izbrana ravno zato, da bo oborožitev in komunikacijsko opremo priskrbel Elbit. Čas pa bo pokazal, kakšno vlogo ima pri poslu izraelsko državno podjetje Rafael, ki naj bi vskočilo, če bi se izkazalo, da sta tehnologiji Patrie in Elbita nezdružljivi.

 

Težko je reči, ali bodo finski, avstrijski, izraelski ali slovenski organi pregona kdaj prišli resnici do dna, toda nekaj je gotovo: zaradi te afere
je Bavčarju pot na vrh otežena, če že ne onemogočena. Povsem mogoče pa je, da ima že dovolj denarja za mirno upokojensko življenje. Najbrž nikoli ne bo šel po bratovih stopinjah in postal minister, zelo verjetno pa je, da bo ostal minister v senci.

 

Iz Maga.