Drevi Ema 2012: »Do nastopa čaj z medom, na odru brez petk«

Eva Boto ali duo Prusnik? Vse, kar morate vedeti pred nocojšnjim prenosom Misije Ema 2012.

Objavljeno
26. februar 2012 12.50
Teja Roglič, Vikend
Teja Roglič, Vikend

Nocoj bodo na TVS izbirali slovenskega predstavnika za Pesem Evrovizije. Izbor se letos imenuje Misija Ema 2012, saj je hkrati tudi zaključek šova Misija Evrovizija, ki je gledalcem krajšal nedeljske večere. Za nastop na Evrosongu se potegujejo Eva Boto ter dvojčici Nika in Eva Prusnik. Zbrali smo pravila in še zadnje informacije, torej vse, kar morate vedeti pred nocojšnjim prenosom. Če je recimo še kaj takih, ki v teh mesecih niso razumeli vsega.

Zgodovinsko: Od Misije Evrovizija do Misije Ema

Na avdicijah po Sloveniji so izbrali 32 kandidatov, ki so se od konca septembra predstavljali na odru oddaje Misija Evrovizija in se glede na glasove gledalcev in odločitve sodniške štirice, ki jo sestavljajo Darja Švajger, Jonas Žnidaršič, Tina Marinšek in Aleš Vovk - Raay, prebijali proti finalu. V januarskem finalu so ostala tri dekleta, devetnajstletna Nika Zorjan, šestnajstletna Eva Boto in njeni vrstnici Nika in Eva Prusnik. Že od začetka Eva Boto stavi predvsem na vokal, pri dvojčicah pa je v ospredju karizmatičen nastop.

Uporabno: Kako bomo nocoj izbirali in izbrali

Dekleta bodo odpela vsaka po tri pesmi, Eva Boto bo svoje skladbe predstavila pod zaporednimi številkami 1, 3 in 5, Nika in Eva Prusnik pa pod zaporednimi številkami 2, 4 in 6. Tri skladbe so prispevali povabljeni avtorji, tri pa je med skladbami, ki so prispele na javno vabilo TVS, izbrala komisija. Med avtorji skladb je tudi Magnifico, ki je spisal skladbo Malo sreče za Niko in Evo Prusnik, eno od skladb za Evo Boto sta napisala Urša in Matjaž Vlašič, ki sta med drugim lani napisala pesem No one, s katero se je Maja Keuc na Evrosongu uvrstila na 13. mesto, srbski avtor Vladimir Graić je prav tako pisal za Evo Boto, njegova pa je tudi evrovizijska zmagovalka Molitva Marije Šerifović, za dvojčici je eno od skladb prispevala pevka Bilbi.

Eva ter Nika in Eva se bodo torej predstavile vsaka s po tremi skladbami, glasovi občinstva in sodnikov bodo odločili, s katero so najbolj prepričale, in to pesem bodo odpele še enkrat. Nato bodo izključno glasovi gledalcev odločali o zmagovalki. Ta bo Slovenijo zastopala v Azerbajdžanu, in sicer v drugem polfinalnem večeru, ki bo potekal 24. maja. Finale Evrosonga bo sledil dva dni pozneje, 26. maja.

Dodatno: Spremljevalni program Misije Ema

Urednik oddaje Misija Evrovizija Andrej Hofer je povedal: »Skupaj bodo nastopile tri evrovizijke, Maja Keuc, Nuša Derenda in Darja Švajger, ki bodo pele skladbo Samo ljubezen. Nastopilo bo vseh šest izpadlih finalistov, Nika Zorjan, Manuela Brečko, Brina Vidic, Nadja Irgolič, Flora Ema Lotrič in Gašper Rifelj, ki bodo zapeli pesmi, ki so jih že peli, le da bodo združene v desetminutnem venčku. Prišli bosta letošnja zmagovalka francoskega izbora za Pesem Evrovizije in Emilija Kokić iz skupine Riva, ki je Jugoslaviji prinesla zmago na Evrosongu leta 1989. Ne bo manjkal tudi stand up nastop voditelja oddaje Klemna Slatkonje, pravzaprav je Klemen posnel videospot, v katerem je združil osem likov, naslov spota pa je Slovenia will win.«

Raper Zlatko, ki se je v oddaji Misija Evrovizija oglašal iz zaodrja, bo zapel s tremi od izpadlih deklet, backvokalistke Martina Majerle, Katja Koren, Ana Bezjak in Sandra Feketija, ki redno spremljajo naše evrovizijske predstavnike, bodo zapele tudi z Evo Boto ter Niko in Evo Prusnik. V studiu bodo dekleta spremljali nekdanji evrovizijski predstavniki, med njimi Regina, Tanja Ribič, Sestre, Omar Naber, Alenka Gotar in Rebeka Dremelj. Prišli bodo tudi avtorji skladb, razen dansko-švedska naveza, ki je prispevala pesem Run za Evo Boto, je še povedal Andrej Hofer.

Aktualno: Še zadnje besede tekmovalk

Evo Boto ter dvojčici Niko in Evo Prusnik smo obiskali na eni od zadnjih vaj in dvojčici sta na vprašanje, ali se bojita, da bi se jima na primer na odru zlomila petka na čevljih, odgovorili: »Ne bova nosili petk, poskrbeli sva za zadeve, ki bi naju lahko ovirale. Pripravljeni sva na vse, lahko da bo šlo kaj narobe, a strah bi naju le oviral. Videti bova super, zelo različni, kot celota za vsako skladbo posebej.« Eva Boto pa je dejala: »Na bojim se nastopa, morda se še najbolj bojim, da bi ostala brez glasu. Navadno za to najbolj pomaga čaj z medom.«