Drew Sullivan, urednik OCCRP: Slovenska oblast kaznuje novinarko

Urednik mednarodne organizacije obsoja ravnanje slovenskega tožilstva, DNS pa tožilstvo poziva, naj odstopi od pregona.

Objavljeno
27. februar 2014 17.29
Posodobljeno
27. februar 2014 18.40
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si

Drew Sullivan, urednik OCCRP, mednarodne organizacije preiskovalnih novinarjev, ki se ukvarjajo s preiskovanjem organiziranega kriminala in korupcije, je danes obsodil ravnanje slovenskega specializiranega državnega tožilstva.

S pripombo, da »oblast pogosto uporabi takšne obtožne predloge za kaznovanje novinarjev«, se je odzval na članek, ki smo ga objavili v včerajšnji izdaji Dela. Pisali smo, da je novinarko Anuško Delić doletel obtožni predlog. 

Članki, ki jih je leta 2011 objavljala o povezavah med predstavniki neonacistične skupine Blood and Honour in politično stranko SDS, so po mnenju slovenskih organov pregona razkrili tajne podatke, ki jih je zbirala Sova.

Na ljubljanskem okrajnem sodišču so nam potrdili, da je specializirano državno tožilstvo v omenjeni zadevi vložilo obtožni predlog na ljubljansko okrajno sodišče 9. aprila 2013, niso pa ga še vročili.

Preberite še:

Zakaj je razkritje Dela sprožilo kazenski pregon

Prozorni triki Blood and Honour Slovenija

Neonacisti: protizakonita prostočasna dejavnost

Neonacisti: slepi potniki parlamentarnih volitev

Temna plat države

DNS: Tožilstvo naj namudoma odstopi od pregona

Pozno popoldne se je odzval tudi upravni odbor Društva novinarjev Slovenije (DNS). Tožilstvo je pozval, naj nemudoma odstopi od kazenskega pregona.

Zahtevo tožilstva razume kot še en grob in nedopusten poseg v pravico javnosti do obveščenosti, poroča Slovenska tiskovna agencija. Po njihovem je tudi nedopustno, da se je tožilstvo ujelo v politični obračun nekdanjega vodstva Sove z novinarko.

Menijo tudi, da so objave v Delu nesporno v javnem interesu, zato se upravni odbor čudi tožilstvu, da se je sploh odločilo za kazenski pregon. »Tudi če bi novinarka razkrivala vsebino tajnih dokumentov, česar sicer ni naredila, se v demokratični državi zaradi razkrivanja zaupnih in drugih za javnost pomembnih podatkov novinarjev ne preganja.«