Drnovšek: Ali se zavedamo, da drvimo proti prepadu?

Drnovšek se je ob koncu svojega obiska v New Yorku udeležil sestanka Humanitada, organizacije, ki želi sprožiti novo transformacijsko obdobje v pozitivnih svetovnih odnosih.

Objavljeno
27. marec 2007 10.10
Slovenski predsednik Janez Drnovšek
New York - Slovenski predsednik Janez Drnovšek se je ob koncu svojega obiska v New Yorku v ponedeljek udeležil sestanka mednarodne organizacije Humanitad, ki si prizadeva za medversko in medkulturno strpnost. Srečanje je bilo namenjeno pripravam na Forum o globalnem vplivu (Global Impact Forum), ki naj bi bil od 11. do 15. septembra v Jeruzalemu. Pred tem naj podobno srečanje organizirali junija letos.

Drnovšek je v odboru tega foruma, poleg njega pa sta se sestanka v New Yorku med drugim udeležila predsedujoča forumu, episkopalni škof Jeruzalema Rijah Abu el Asal in predsednik Svetovnega inštituta za varnost Jonathan Glenn Granoff. Organizacijo Humanitad je leta 1999 ustanovil Sacha Adams Stone. Forum o globalnem vplivu bo letos potekal prvič z ambicijami, da postane vsakoletni dogodek. Newyorška predstavitev Foruma o globalnem vplivu je potekala v centru oziroma cerkvi "Unity" na Manhattanu.

Drnovšek pred in po sestanku ni želel dajati izjav, vendar pa je že februarja na spletnem dnevniku Humanitada, kjer je med drugim svoj prispevek objavil tudi tibetanski verski voditelj dalajlama, objavil svoje mnenje o tem, kam gre današnji svet.

Drnovšek: Kmalu bo prišlo do kataklizme

Drnovšek se sprašuje, ali vemo kakšen svet nameravamo zapustiti prihodnjim generacijam in ali se zavedamo, da imamo priložnost ustaviti uničenje planeta, kjer danes prevladujeta sebičnost in pohlep, politična energija pa se porablja za nečimrnost in moč. Drnovšek meni, da večina svetovnih politikov ne jemlje resno lakote in segrevanja ozračja ter opozarja, da bo kmalu prišlo do kataklizme.

Opozarja tudi, da bi se denar namenjen vojni proti terorizmu lahko koristneje uporabil na drugačen način, s čimer bi se zmanjšala nevarnost terorizma. Predsednik Slovenije poziva svet k dialogu in ukrepanju, upoštevanju znanosti, namesto interesov velikih podjetij, in meni, da narava sama že opozarja nase z nesrečami, zato bodo tudi tisti, ki se delajo slepe in gluhe, kmalu videli in slišali. Drnovšek je sicer prepričan, da bo prevladala zavest in ne bomo generacija, ki bo obtožena največjega genocida vseh časov.

Forum v Jeruzalemu združil mednarodne voditelje?

Humanitad o sebi med drugim pravi, da gre za organizacijo, ki želi sprožiti novo transformacijsko obdobje v pozitivnih svetovnih odnosih. Predan je vzpodbujanju strpnosti in dobre volje med ljudmi po svetu, novemu obdobju resnice in vzpodbujanju rasti duhovnega okvirja civilizacije. Humanitad ni povezan z nobeno posebno vero, politično stranko ali državo, ampak želi vključiti vse človeštvo za novo evolucijo in proti vojnam preko različnih projektov.

Forum o globalnem vplivu bo septembra v Jeruzalemu združil mednarodne voditelje in druge uglede osebnosti sveta na kongresu, ki bo trajal pet dni, na njem pa naj bi iskali rešitve za najbolj pereče probleme sedanjega časa. Več deset tisoč ljudi iz 200 držav sveta naj bi se v tem času povezalo preko interneta in druge tehnologije ter sodelovalo pri odločanju o predlogih.

Slovenski predsednik naj bi danes odpotoval v domovino in tako sklenil teden dni trajajoči obisk New Yorka, ki ga je prebil v skoraj popolni anonimnosti pred slovenskimi mediji in javnostjo. Poleg udeležbe na sestanku Humanitada se je minulo sredo na sedežu Združenih narodov sestal z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Munom, kaj pa je počel vmes ni znano.