Drnovšek: Če Rant ne bo izvoljen, bo institucionalna kriza

Predsednik države Janez Drnovšek ne razmišlja, da bi za novega guvernerja Banke Slovenije predlagal koga drugega kot Andreja Ranta. Poslanska skupina SDS pa je danes sporočila, da Ranta ne bo podprla.

Objavljeno
12. februar 2007 20.55
Predsednik Janez Drnovšek na novinarski konferenci
Ljubljana - Predsednik države Janez Drnovšek ne razmišlja, da bi za novega guvernerja Banke Slovenije predlagal koga drugega kot Andreja Ranta, ki ga je predlagal v petek. "Če ne bo izvoljen, bo v državi prišlo do institucionalne krize, saj bo do nadaljnjega ostala brez guvernerja Banke Slovenije," je zapisal v sporočilu za javnost in poudaril, da si ne bo pustil vsiliti kandidata, za katerega meni, da ni primeren.

V zvezi s posvetovanji z vodji poslanskih skupin je dejal, da se bo sestal s tistimi, ki bodo za to izrazili poseben interes. Razgovore bo sicer, kot običajno, opravila svetovalka v njegovem kabinetu Magdalena Tovornik.

Morebitne razgovore bo opravil brez fototerminov in javnosti. "V preteklosti, ko sem imel takšne pogovore z vodji poslanskih skupin, se je na koncu vse skupaj zreduciralo na ritual sestankov za javnost, drugega učinka pa niso imeli," pojasnjuje Drnovšek in dodaja, da podpora v državnem zboru s takimi pogovori ni bila zagotovljena.

Poslanska skupina SDS Ranta ne bo podprla

Poslanska skupina SDS je sicer danes sporočila, da dosedanjega viceguvernerja Banke Slovenije Ranta ne bo podprla za novega guvernerja Banke Slovenije. V poslanski skupini menijo, da je Rant za to funkcijo slaba izbira in po strokovni plati šibek kandidat, zato so Drnovška pozvali, naj predlog umakne.

V poslanski skupini menijo, da je v Sloveniji veliko bolj izobraženih, doma in tudi mednarodno bolj uveljavljenih strokovnjakov, ki bi bili primerni za vodenje Banke Slovenije, je v sporočilu za javnost zapisal vodja poslanske skupine Jože Tanko.

Kdo bi lahko bil primernejši kandidat, Tanko ni želel napovedati. Pojasnil je, da poslanska skupina ni predlagatelj, zato "ta ne more imeti kandidata". "Mi se le odločamo o podpori ali nepodpori. Mi ne moremo predlagati, sicer bi lahko to drugače izpeljali," je dejal Tanko.

Glede odločitve predsednika države, da tudi drugega kandidata predlaga brez posvetovanja s poslanskimi skupinami, je Tanko povedal, da " čedalje več ljudi ugotavlja, da to ni dobro". " V interesu predlagatelja kandidatov, neke higiene v državi je, da se prej ugotovi, ali obstaja realna možnost za izvolitev ali ne," je dejal Tanko.

Predsedniku države v poslanski skupini predlagajo, naj upošteva ustaljeno proceduro objave javnih pozivov za kandidaturo in posvetovanj s poslanskimi skupinami DZ pred predlaganjem kandidatov. Na ta način bo "ravnal državotvorno in hkrati predlaganih kandidatov brez posvetovanj ne bo po nepotrebnem izpostavljal javnim polemikam", so še zapisali.

Gaspariju se mandat izteče 31. marca. Tanko je povedal, da sta do takrat še dve seji DZ, od predsednika države pa je odvisno, ali bo do takrat imenovan nov guverner. "Upam, da bomo izpeljali postopke tako, da bomo prišli do kandidata, ključna pa je vloga predsednika države," je še povedal vodja poslanske skupine SDS.

Kacin in Rop: Ranta bomo podprli

Predsednik stranke LDS Jelko Kacin in vodja strankine poslanske skupine Tone Rop sta danes na novinarski konferenci poudarila, da je Rant primeren kandidat za mesto guvernerja BS in ga bodo v kandidaturi podprli. Nasprotovanje koalicije njegovemu imenovanju pa sta ocenila kot napad na neodvisnost institucij Banke Slovenije in predsednika države.

Rop je bil mnenja, da je Rant primeren strokovnjak za mesto guvernerja, saj gre za človeka, ki že dolga leta deluje v Banki Slovenije, hkrati pa se s politiko nikoli ni posebej ukvarjal. Vendar pa po njegovih besedah očitno ni "politično primeren" za premiera Janeza Janšo.

Kacin je prepričan, da je prav Janša tisti, ki nasprotuje imenovanju neodvisnega strokovnjaka na čelo Banke Slovenije, pri čemer koalicijske stranke in državni zbor spreminja v inštrumente svoje osebne politike. Zato po njegovem mnenju še vedno obstaja možnost, da poslanci uvidijo nesmiselnost takšnega početja in pri imenovanju guvernerja glasujejo bolj po svoji vesti.

Kacin je nadalje prepričan, da se vladajoča koalicija boji neodvisne ocene javnih financ, zaradi česar si poskuša podrediti centralno banko. Sicer pa je ocenil tudi, da bi neimenovanje Ranta pomenilo, da vlada ne priznava predsednika republike, zaradi česar ta ne bi mogel opravljati svojih v ustavi opredeljenih funkcij. Zato meni, da bi v tem primeru nastopila institucionalna kriza.

Tudi SNS proti Rantu

Da Ranta ne bodo podprli, so sporočili še iz SNS. V poslanskih skupinah SD, NSi in SLS se bodo o kandidatu izrekli v torek po sestankih poslanskih skupin, v DeSUS pa bodo odločitev sporočili v četrtek.

Ekonomisti: Zaradi zapletov centralna banka izgublja ugled

Najnovejši zapleti okrog imenovanja novega guvernerja Banke Slovenije po mnenju nekaterih ekonomistov škodijo ugledu centralne banke in države.

Z zapleti na relaciji med predsednikom države, predstavniki vlade in parlamentarnimi strankami okrog neizvolitve guvernerja centralne banke Slovenija izkazuje, da je kot mlada država še zelo nezrela demokracija, ocenjuje ekonomist in nekdanji minister za razvoj Jože P. Damijan. "Problem je predvsem v tem, da zaradi neodgovornega obnašanja vseh vpletenih politikov s temi zapleti v javnosti rušimo ugled po ustavi neodvisne institucije, predvsem pa rušimo mednarodno kredibilnost centralne banke," je dejal Damijan.

"Kdorkoli bo po teh političnih intrigah na koncu izvoljen za guvernerja Banke Slovenije, ga bo spremljal pečat, da je bil politično kadrovan in ga bo tako doma kot predvsem tudi kot predstavnika Slovenije v Evropski centralni banki v Frankfurtu spremljal dvom o njegovi dejanski neodvisnosti," meni nekdanji minister za razvoj.

"Glavni problem je, da se akterji, ki so udeleženi, premalo med sabo pogovarjajo oziroma ne najdejo skupnega jezika," pa je povedal Rasto Ovin z mariborske ekonomsko-poslovne fakultete, ki je sicer mnenja, da zapleti zagotovo ne koristijo ugledu niti centralne banke niti Slovenije. "Ne vem, komu to koristi; zagotovo to nima strokovne podlage, verjetno ima politično," je dejal Ovin.

Po ocenah ekonomist Saša Polanca pa predsednik države Drnovšek svoje naloge ne opravlja tako, kot bi jo moral. "Na razpis za guvernerja Banke Slovenije, ki ga je izdal on sam, se je poleg Mitje Gasparija prijavil tudi Boštjan Jazbec. Nikoli ni pojasnil, zakaj ga kot kandidata ne obravnava tako resno kot Gasparija," izpostavlja Polanec.