Drnovšek danes z Ban Ki Munom

Predsednik republike Janez Drnovšek se bo v New Yorku sestal z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Munom, s katerim se namerava pogovarjati o Darfurju in Iranu.

Objavljeno
21. marec 2007 13.06
Predsednik Janez Drnovšek je ob prazniku sprejel svojce padlih za Slovenijo
New York - Predsednik republike Janez Drnovšek se bo danes v New Yorku sestal z generalnim sekretarjem Združenih narodov Ban Ki Munom. Kot so napovedali v uradu predsednika republike, bodo glavna tema pogovorov razmere na glavnih svetovnih kriznih žariščih, kot sta sudanska pokrajina Darfur in Iran. Srečanje bo potekalo dopoldan po krajevnem času.

Drnovšek je nedavno pisal iranskemu predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu in izrazil zaskrbljenost zaradi napete situacije v zvezi z iranskim jedrskim vprašanjem. Ponudil je tudi, da lahko pomaga pri iskanju politično-diplomatske rešitve. V ta namen se je Drnovšek 6. marca na Dunaju srečal z generalnim direktorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamedom El Baradejem.

Ahmadinedžad je po navedbah iz urada slovenskega predsednika odgovoril, da Iran želi mir in da bo razvijal jedrsko tehnologijo le v miroljubne namene. Odgovor je Drnovšku prenesel iranski zunanji minister Manušer Motaki, ki je 14. marca obiskal Ljubljano. Drnovšek in Motaki sta se pogovarjala o konkretnih načinih za rešitev krizne situacije, o tem pa bo predsednik republike govoril tudi z Banom, so še povedali v uradu.