Drnovšek: Gandhijeva načela so aktualna

Predsednik republike Janez Drnovšek se je v New Delhiju sešel z indijskim premierjem Manmohanom Singhom. Državnika sta naklonjena odprtju veleposlaništva Indije v Ljubljani.

Objavljeno
29. januar 2007 19.14
Drnovšek sprejema bolivijskega svečenika
New Delhi - Predsednik republike Janez Drnovšek se je v indijski prestolnici New Delhiju udeležil dvodnevne mednarodne konference z naslovom "Mir, nenasilje in krepitev Gandhijeve filozofije v 21. stoletju". Konferenco organizira Indijski nacionalni kongres ob stoti obletnici gibanja Satyagraha, ki ga je za miroljuben odpor proti diskriminaciji in krivicam ustanovil nekdanji indijski predsednik in borec za človekove pravice Mahatma Gandhi.

Za poglobitev sodelovanja med Slovenijo in Indijo

Predsednik republike se je sešel z indijskim premierjem Manmohanom Singhom. Državnika sta izrazila interes za poglobitev sodelovanja med državama na vseh področjih. Drnovšek in Singh sta se strinjala, da bo k poglobitvi sodelovanja prispevala tudi odločitev indijske vlade, da v kratkem v Ljubljani odpre veleposlaništvo. Kot je poudaril indijski premier, je Slovenija kot članica EU in v prihodnjem letu predsedujoča uniji za Indijo pomemben partner, lahko pa je tudi okno v Evropo za indijsko gospodarstvo. Drnovšek in Singh sta se še strinjala, da sta za današnje razmere v svetu značilni neuravnoteženost in pomanjkanje globalnega vodenja. Zaradi tega se po njunem mnenju zaostrujejo odnosi med revnimi in bogatimi, ni pa tudi usklajene aktivnosti, ki bi zaustavila ogrožanje človekovega naravnega okolja. Drnovšek se je srečal tudi z indijskim zunanjim ministrom Pranabom Mukherjeejem in vodjo vladajoče kongresne stranke Sonio Gandhi.

Gandhijeva načela so aktualna za današnji svet

Slovenski predsednik je poudaril, da so načela Gandhijeve politike v današnjem svetu čedalje bolj aktualn. Očitno je, da velikih problemov in kriz ni mogoče reševati s silo, ampak samo s pogovori in osveščanjem. Indijska in slovenska stran sta se tudi strinjali, da so reforme ZN nujno potrebne in da je treba zagotoviti uravnoteženost sestave Varnostnega sveta ZN.

Drnovšek se je sestal tudi z vodjo kongresne stranke Sonio Gandhi, v pogovoru pa je poudaril, da bi današnji svet nujno potreboval nove voditelje, kakršen je bil Mahatma Gandhi. V pogovoru z zunanjim ministrom Mukherjeejem pa je bil izražen interes za razvoj dvostranskih odnosov in sodelovanje, ki ga razvija Indija z EU, so še sporočili iz urada predsednika republike.

Predsednik Drnovšek je na konferenci o filozofiji Mahatme Gandhija govoril v okviru teme Nenasilno reševanje sporov in grajenje miru, ob robu pa se je sestal z več uglednimi osebnostmi, med drugim z Nobelovim nagrajencem za mir Muhammadom Yunusom in znanim norveškim ekonomistom Johanom Galtungom.

Sonia Gandhi opozorila na probleme napredka

Konferenco v New Delhiju je sicer odprla Sonia Gandhi s pozivom, da mora Indija zagotoviti napredek za vse ljudi, če želi ohraniti Gandhijevo dediščino. "Naša dežela je v zadnjih desetletjih dosegla ogromen napredek in doživlja nagle spremembe," je dejala Gandhijeva ob začetku dvodnevne konference, ki je del praznovanj ob stoletnici ustanovitve Gandhijevega gibanja. "Toda pomanjkanje, revščina, podhranjenost in nepismenost še vedno prevladujejo. Neenakost je zelo vidna. Pospešiti moramo gospodarsko rast, pri čemer moramo biti pozorni na možne škodljive posledice napredka," je opozorila.

Tudi Nobelov nagrajenec Yunus se je v svojem nastopu osredotočil na revščino. "Nemogoče je razmišljati o miru na svetu, če 60 odstotkov svetovnega prebivalstva živi s šestimi odstotki svetovnega prihodka," je dejal Yunus, ki se je zavzel za večje vlaganje v "socialne posle". "Ni treba, da vsi posli prinašajo maksimalni dobiček," je pojasnil.

Konference se udeležuje okoli 400 svetovnih voditeljev ter predstavnikov civilno-družbenih organizacij, ki podpirajo mir in človekove pravice. Glavne teme srečanja so nenasilen pristop k reševanju sporov in gradnji miru, Gandhijeva filozofija za premagovanje revščine, za izobraževanje in usposabljanje, dialog med narodi in kulturami ter prizadevanja za svet brez jedrskega orožja in nasilja.

Konference naj bi se po napovedih organizatorjev udeležilo okoli 400 svetovnih voditeljev ter predstavnikov civilno-družbenih organizacij, ki podpirajo mir in človekove pravice. Glavne teme bodo nenasilen pristop k reševanju sporov in gradnji miru, Gandhijeva filozofija za premagovanje revščine, za izobraževanje in usposabljanje, dialog med narodi in kulturami ter prizadevanja za svet brez jedrskega orožja in nasilja.

Udeležence konference bodo med drugim nagovorili predsednica kongresne stranke Sonia Gandhi, indijski premier Manmohan Singh, Nobelova nagrajenca za mir, Mohammad Yunus in Desmond Tutu, ter Gandhijeva vnukinja Ela Gandhi.