Drnovšek in Ban o Iranu, Kosovu in Darfurju

Predsednik republike Janez Drnovšek se je z generalnim sekretarjem OZN Banom Ki Moonom pogovarjal o iranskem jedrskem vprašanju, o prihodnjem statusu Kosova ter krizi v sudanski pokrajini Darfur.

Objavljeno
21. marec 2007 19.54
Janez Drnovšek
New York - Predsednik republike Janez Drnovšek se je na sedežu Združenih narodov sešel z generalnim sekretarjem svetovne organizacije Ban Ki Moonom.

Urad predsednika republike je sporočil, da se je Drnovšek z Banom pogovarjal o reševanju iranskega jedrskega spora, določanju prihodnjega statusa Kosova ter krizi v sudanski pokrajini Darfur.

Drnovšek je sogovorniku predstavil svoj pogled na možno rešitev iranske krize.

Drnovšek: ZN naj podpre Ahtissarijev predlog

Glede Kosova je predsednik podprl načrt posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija ter ocenil, da bi moral Varnostni svet ZN čim prej sprejeti odločitev za njegovo uresničitev. V pogovoru o Darfurju pa je Drnovšek Banu prenesel svoj pogled na situacijo in možno politično rešitev krize v tej pokrajini na zahodu Sudana, ki ima vse hujše humanitarne razsežnosti, so še zapisali.

Zaenkrat neznane podrobnosti Drnovškeve inicative glede Irana

Da je do srečanja na sedežu ZN prišlo in da se je vrtelo okrog Irana, Kosova in Darfurja, so sicer pred tem potrdili že v uradu generalnega sekretarja ZN. To so potrdili tudi na slovenski misiji pri ZN, kjer pa drugih podrobnosti niso razkrili. Tudi predsednik Drnovšek po srečanju izjav za medije ni želel dajati.

Pri slovenski misiji v ZN so sicer potrdili, da razen sestanka z Banom za Drnovška ne pripravljajo nobenega drugega sestanka v ali izven ZN.

Predsednik se bo udeležil sestanka mednarodne organizacije Humanitad

Po doslej dostopnih informacijah bo Drnovšek v New Yorku ostal do prihodnjega torka, pri čemer se bo v ponedeljek udeležil sestanka mednarodne organizacije Humanitad, ki si prizadeva za medversko in medkulturno strpnost. Srečanje bodo pripravili pred Forumom o globalnem vplivu (Global Impact Forum), ki bo potekalo od 11. do 15. septembra v Jeruzalemu. Drnovšek je v odboru tega foruma, poleg njega pa se bosta sestanka v New Yorku udeležila tudi predsedujoča forumu, episkopalni škof Jeruzalema Riah Abu el Asal, ter predsednik Svetovnega inštituta za varnost Jonathan Glenn Granoff.

Bo Drnovšku uspelo rešiti iransko vprašanje?

Slovenski predsednik je sicer v New York odpotoval potem, ko je nedavno pisal iranskemu predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu in izrazil zaskrbljenost zaradi napetih razmer v zvezi z iranskim jedrskim vprašanjem. Ponudil je tudi, da lahko pomaga pri iskanju politično-diplomatske rešitve. Ahmadinedžad je po navedbah iz urada slovenskega predsednika odgovoril, da Iran želi mir in da bo razvijal jedrsko tehnologijo le v miroljubne namene. Odgovor je Drnovšku prenesel iranski zunanji minister Manušer Motaki, ki je 14. marca obiskal Ljubljano. Drnovšek in Motaki sta se pogovarjala o konkretnih načinih za rešitev krizne situacije, o tem pa naj bi govoril tudi z Banom.