Drnovšek in Janković obiskala Strojanove

Predsednik Janez Drnovšek je danes obiskal romsko družino Strojan na njihovi začasni lokaciji na obrobju Ljubljane. Obisku se je pridružil tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Objavljeno
26. december 2006 13.55
Predsednik Drnovšek in župan Jankovič pri Strojanovih na začasni lokaciji
Ljubljana - Predsednik republike Janez Drnovšek je danes obiskal romsko družino Strojan, ki se je v nedeljo preselila na novo začasno lokacijo na obrobju Ljubljane, so povedali v uradu predsednika republike. Drnovšku se je ob obisku pridružil tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Ob srečanju z Jelko Strojan, ki je predsedniku izročila zahvalno pismo in razkazala prostore novega doma, je predsednik Drnovšek izrazil zadovoljstvo, da so Strojanovi sprejeli lokacijo in tako skupaj na toplem preživeli božične praznike.

Predsednik je odgovoril tudi na vprašanje glede očitkov o kršenju občinskih predpisov, ko je v Dečjo vas dal pripeljati zabojnika za Strojanove. “Oni so kršili osnovne človeške zakone, in to je tisto, kar je najbolj žalostno,” je dejal. Vesel je, da je družina preživela božične praznike pod streho in na toplem. “Mislim, da si je marsikateri Slovenec ob tem tudi oddahnil in bil vesel, da se je to zgodilo,” je dejal Drnovšek.

Drnovšek je tudi povedal, da se bo še pokazalo, ali bo začasna lokacija Strojanovih tudi trajna. “Pustimo sedaj času čas. Pomembno je, da so sedaj ko je mrzlo, ko je zima, pod streho, zadeva pa se bo potem razrešila naprej.”

Na obisku tudi v Ambrusu

Drnovšek je Strojanove prvič obiskal še v Ambrusu minulo soboto, potem ko mu v petek v telefonskem pogovoru Elke Strojan ni uspelo prepričati, da bi se še z ostalimi člani družine vrnila v nastanitveni center v Postojni. Drnovšek jim je želel pomagati tako, da jim je zagotovil dva bivalna zabojnika, vendar so dovoz do naselja preprečili krajani.

V soboto so se Strojanovi in njihov pravni zastopnik Aleksander Čeferin z ministrom za okolje in prostor ter predsednikom vladne komisije za zaščito romske skupnosti Janezom Podobnikom ter direktorjem urada za narodnosti Stankom Baluhom dogovorili za selitev cele družine na novo začasno lokacijo na obrobju Ljubljane.

Okrog trideset članov družine Strojan se je na novo lokacijo, ki je na nenaseljenem in ograjenem vojaškem območju ob Savi med Črnučami in Šentvidom na območju Broda, preselilo v nedeljo. Prostori v enonadstropnem objektu, ki je del ograjenega območja, so ogrevani in merijo več kot 200 kvadratnih metrov. V njih je 12 sob, v katerih lahko živi vsa družina. Strojanovi naj bi na novi lokaciji ostali do aprila.