Drnovšek: Ne bom predlagal vsiljenega kandidata

Predsednik države Drnovšek meni, da je kandidat za guvernerja Banke Slovenije, viceguverner Andrej Rant, po Gaspariju naslednja najboljša izbira in se o drugem kandidatu ne pogovarja.

Objavljeno
14. februar 2007 14.35
Janez Drnovšek
Ljubljana - Predsednik države Janez Drnovšek meni, da je kandidat za guvernerja Banke Slovenije, viceguverner Andrej Rant, potem ko poslanci niso potrdili Mitje Gasparija, naslednja najboljša izbira in, kot je povedal ob torkovem obisku Zagorja, se o drugem kandidatu ne pogovarja. "Ne bom predlagal kandidata, ki mi ga želijo vsiliti in za katerega menim, da ne bi bil neodvisen guverner centralne banke Slovenije," pa je odgovoril na vprašanje, ali bo za guvernerja predlagal Boštjana Jazbeca.

S to izjavo se je Drnovšek, ki je v Zagorju odgovarjal tudi na vprašanja novinarjev v zvezi s predlaganim kandidatom za guvernerja centralne banke, izjave pa so objavljene na spletnih straneh urada predsednika republike, odzval na izjave predsednika vlade Janeza Janše, da Rant najverjetneje ne bo dobil večinske podpore in namige, da koalicija podpira člana sveta Banke Slovenije Boštjana Jazbeca.

"Predlagal sem kandidata, ki je sedaj v postopku in trdno stojim za njim," je dejal Drnovšek. Pred predlaganjem Jožeta Mencingerja je, kot je povedal, upošteval mnenje predsednika vlade, ker želi kljub vsemu upoštevati tudi mnenje vlade. "Ampak to seveda ne pomeni, da gremo potem lahko s tem kar naprej in da bom samo podpisal kandidata, ki ga bodo oni želeli," je dejal Drnovšek in dodal: "V enem primeru sem upošteval njihovo mnenje, v drugem primeru ga ne bom več. Zlasti, ker sem prepričan, da je kandidat zelo primeren."

Drnovšek se ne strinja z Janšo, da v primeru neimenovanja guvernerja Banke Slovenije ni razlogov za institucionalno krizo. "Če na prvi naslednji seji državnega zbora kandidat za guvernerja ne bo potrjen, potem ne more biti izbran v roku, ki ga zakon predvideva, do konca marca," je povedal Drnovšek.

Drnovšek o novem guvernerju že z DeSUS, SD in SLS

Predsednik republike Janez Drnovšek se je na temo predloga kandidata za novega guvernerja Banke Slovenije že sestal z nekaj vodji poslanskih skupin, ki so za to izrazili interes. To so vodje poslanskih skupin DeSUS, SD in SLS, danes popoldne se bo sestal še z NSi in SDS, interes za srečanje pa so izrazili tudi v LDS, vendar termin srečanja še usklajujejo, je povedala Drnovškova tiskovna predstavnica Jana Lutovac Lah.

SNS ne bo podprla Ranta

V poslanski skupini SNS ne bodo podprli kandidata za novega guvernerja Banke Slovenije Andreja Ranta. Menijo, da ima viceguverner banke Rant enake poglede za nazaj in za naprej kot prejšnji kandidat, sedanji guverner Mitja Gaspari. Zamerijo pa mu tudi vlogo pri prodaji Nove Ljubljanske banke (NLB) in slabo opravljanje nadzora, za katerega je bil zadolžen v centralni banki, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja poslanske skupine SNS Sašo Peče.

Guverner Banke Slovenije ima na podlagi zakona v rokah možnost, da nazadnje odobri ali zavrže prodajo določenega deleža državne banke, je pojasnil Peče. "Kljub temu, da se je v okviru prodaje NLB v letu 2002 in pred tem zgodilo veliko nepravilnosti, predvsem oškodovanje nacionalnega interesa, je tedanje vodstvo Banke Slovenije izdalo soglasje k pridobitvi kvalificiranega deleža v lastniški strukturi NLB," je povedal Peče.