Drnovšek odpotoval v New York

Predsednik republike Janez Drnovšek je danes odpotoval v New York, kjer se bo v sredo sestal z generalnim sekretarjem Združenih narodov Ban Ki Munom.

Objavljeno
20. marec 2007 12.16
Ljubljana – Predsednik republike Janez Drnovšek je danes odpotoval v New York, kjer se bo v sredo sestal z generalnim sekretarjem Združenih narodov Ban Ki Munom, so potrdili v uradu predsednika republike. Glavna tema pogovorov z Banom bodo razmere na glavnih svetovnih kriznih žariščih, kot sta Darfur in Iran.

Drnovšek je nedavno pisal iranskemu predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu in izrazil zaskrbljenost zaradi napete situacije v zvezi z iranskim jedrskim vprašanjem. Ponudil je tudi, da lahko pomaga pri iskanju politično-diplomatske rešitve. V ta namen se je Drnovšek 6. marca na Dunaju srečal z generalnim direktorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamedom El Baradejem.

Ahmadinedžad je po navedbah iz urada slovenskega predsednika odgovoril, da Iran želi mir in da bo razvijal jedrsko tehnologijo le v miroljubne namene. Odgovor je Drnovšku prenesel iranski zunanji minister Manušer Motaki, ki je 14. marca obiskal Ljubljano. Drnovšek in Motaki sta se pogovarjala o konkretnih načinih za rešitev krizne situacije, o tem pa bo predsednik republike govoril tudi z Banom, so še povedali v uradu.

Poleg tega se bo predsednik Drnovšek v New Yorku 26. marca zvečer po krajevnem času udeležil srečanja pred Forumom o globalnem vplivu, ki bo septembra v Jeruzalemu. Srečanje prireja nevladna organizacija Humanitad, ki si prizadeva za medversko in medkulturno strpnost.