Drnovšek podelil odlikovanja za izjemne zasluge

Predsednik Drnovšek je na posebni slovesnosti odlikoval osem nagrajencev za izjemne zasluge za Slovenijo na civilnem, diplomatsko mednarodnem in vojaškem oziroma varnostnem področju.

Objavljeno
21. februar 2007 18.59
Predsednik Drnovšek je z zlatim redom za zasluge nagradil dolgoletnega slovenskega diplomata Ernesta Petriča
Brdo pri Kranju - Predsednik republike Janez Drnovšek je danes na Brdu pri Kranju na posebni slovesnosti podelil več odlikovanj zlati red za izjemne zasluge za Slovenijo na civilnem, diplomatsko mednarodnem in vojaškem oziroma varnostnem področju. Osem nagrajencev z zlatim redom in prejemnika zlate medalje za zasluge je Drnovšek nagovoril z besedami, da se odlikovanje podeljuje tistim, ki so na svojem področju naredili več, kot je to običajno, in s svojim delom prispevali k razvoju Slovenije in širše družbe.

"Odlikovanja podeljujemo tistemu, ki je naredil več kot je bila njegova profesionalna dolžnost, več kot je zahtevala kariera," je poudaril predsednik in dodal, da so odlikovanci presegli svoj sebični lastni interes in dali dodatno kvaliteto ljudem v Sloveniji in celotnemu človeštvu. "To je vredno občudovanja in odlikovanja," je prepričan predsednik.

Z zlatim redom za zasluge je Drnovšek nagradil dolgoletnega slovenskega diplomata Ernesta Petriča, ki je veliko prispeval k začetku demokratizacije v Sloveniji ter k razvoju slovenske diplomacije na akademskem in teoretičnem področju mednarodnih odnosov. Petrič se je v slovenski diplomaciji uveljavil kot ugleden veleposlanik, ki je predstavljal našo državo v najpomembnejših mednarodnih organizacijah.

Petriča je predsednik republike odlikoval že v lanskem letu ob njegovi 70-letnici. Zaradi okoliščin v zvezi z možnostjo osebne vročitve, pa mu je Drnovšek odlikovanje vročil na današnji slovesnosti. Kot je ob tem poudaril Petrič, odlikovanje pomeni, da je bilo opaženo njegovo delo skozi vse življenje od časov, ko se je aktivno ukvarjal s politiko in še v bivšem režimu verjel v uspeh z demokratizacijo s priključitvijo zahodnim demokracijam.

"Odlikovanje pomeni, da je bilo opaženo moje delo na univerzi, kjer sem na eni izmed fakultet tako rekoč pomagal položiti temelje, in seveda to, da je opaženo moje delo v slovenski diplomaciji. Nenazadnje sem, lahko rečem s ponosom, prvi veleposlanik, ki ga je ta država imenovala, ki mu je takratni predsednik podpisal ukaz o imenovanju veleposlanika davnega leta 1991," je pojasnil Petrič, ki meni, da bi morda lahko, sedaj ko se ozira nazaj, v preteklosti storil še več.

Zlati red za zasluge je za prispevek v dobro slovenskemu narodu pri vzpostavljanju in gradnji institucionalnih in ekonomskih temeljev za samostojno državo prejel ekonomist in bančnik Cvetko Kobal . Za pomoč pri osamosvajanju Slovenije je Drnovšek podelil tudi medaljo za zasluge in sicer Gerardu Dreseju za osebni prispevek in podporo Sloveniji v osamosvojitveni vojni. Nizozemec, ki je poročen s Slovenko, je med osamosvojitveno vojno za Slovenijo na Nizozemskem začel široko akcijo za podporo Sloveniji.

Bivši predsednik Slovenskega zdravniškega društva Anton Dolenc je zlati red za zasluge prejel za svoje raziskovalno delo v patologiji in sodni medicini ter za strokovno delo na področju medicinske etike in deontologije. Poleg tega pa tudi za uspehe pri stanovskem, družbenem in mednarodnem uveljavljanju slovenskega zdravništva, za učinkovito organizacijo njihovega kulturnega delovanja ter za njegovo umetniško snovanje in priznane slikarske upodobitve.

Z redom za zasluge je bil nagrajen tudi Pavel Štular za pionirsko delo na področju znanstvenega razvoja varjenja. Dirigent in muzikolog Mirko Cuderman je prejel red za zasluge za izjemni prispevek k slovenski zborovski glasbi. Red za zasluge pa so prejeli tudi člani Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije Darjo Feldo, Matjaž Željko in Gregor Dolinar za njihovo izjemno uspešno delo pri organizaciji 47. Mednarodne matematične olimpiade 2006.

Kot je v imenu vseh nagrajencev dejal Kobal, jih odlikovanje zavezuje, da se bodo tudi v bodoče po svojih močeh trudili narediti vse najboljše za Slovenijo.