Drnovšek predlagal Andreja Ranta

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je Državnemu zboru Republike Slovenije predlagal, da za guvernerja Banke Slovenije imenuje dosedanjega viceguvernerja Andreja Ranta. Predlog naletel na mešane odzive ekonomistov.

Objavljeno
09. februar 2007 17.37
Ljubljana - Predsednik države Janez Drnovšek je danes Državnemu zboru predlagal, da za guvernerja Banke Slovenije imenuje dosedanjega viceguvernerja centralne banke Andreja Ranta, so iz urada predsednika države zapisali v sporočilu za javnost.

Andrej Rant, ki je v Banki Slovenija zaposlen vse od leta 1991, in sicer od leta 1993 dalje kot viceguverner, se s kandidaturo strinja, je še zapisano v sporočilu urada predsednika republike. Pred zaposlitvijo v Banki Slovenija, je bil Rant v letih 1973 in 1991 zaposlen tudi v Narodni banki Slovenija. Med drugim je bil v letih med 1991 do 2001 član pogajalske skupine o vprašanjih nasledstva bivše SFR, v času pogajanj Slovenije za vstop v Evropsko unijo, med leti 1998 do 2002, pa član ožje pogajalske skupine za pogajanja o pristopu Slovenije k Evropski uniji.

Predsednik Drnovšek ocenjuje Andreja Ranta kot dobrega poznavalca razmer na področju financ in bančništva, zaradi dolgoletnih izkušenj in znanje pa predstavlja primernega kandidata za guvernerja Banke Slovenije, so še sporočili iz urada predsednika republike.

Mešani odzivi ekonomistov na predlog

Odločitev predsednika države Janeza Drnovška, da za novega kandidata za guvernerja Banke Slovenije za naslednji mandat predlaga sedanjega viceguvernerja centralne banke Andreja Ranta, je med ekonomisti sprožila mešane odzive.

Ekonomistu z ljubljanske ekonomske fakultete Bogomirju Kovaču in direktorju Ekonomskega inštituta Pravne fakultete Francetu Križaniču se zdi izbira dobra, direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj Janez Šušteršič pa ima glede predlaganega kandidata pomisleke.

"Mislim, da je to dobra odločitev, tehnična v bistvu, na nek način nadaljevanje dosedanje usmeritve," je povedal Kovač in dodal, da je Rant konec koncev tudi "človek iz notranjih bančnih struktur, ki so že doslej najtesneje sodelovale - kot viceguverner". Pri tem poudarja, da se v vsakem primeru čas za imenovanje izteka in da je "daleč najslabše za Slovenijo in za to institucijo, če bi se te politične igrice nadaljevale, kajti gre predvsem ne toliko za imena kot za kredibilnost banke in seveda vse tisto, kar potem posledično iz tega izhaja". "Zdaj rabimo zelo stabilne razmere pri prehodu in prevzemu evra," meni Kovač.

Križanič je dejal, da gre za kompromisno rešitev. " Očitno je komuniciral z vlado. Bo pa dobra rešitev, ker je Rant človek, ki izjemno dobro pozna centralno bančništvo in bo ustrezno vodil to strukturo tudi naprej," je prepričan Križanič. Ob tem izpostavlja, da je vloga centralne banke izjemno pomembna, ne glede na to, da denarne politike nimamo več v svojih rokah. Gre namreč tudi za licenciranje članov uprav, za dovoljenja za nakupe kvalificiranih deležev bank in za kontrolo nad finančnim sektorjem. "Mislim, da bo Rant to zelo dobro izvajal," je povedal.

Drugačnega mnenja je Šušteršič. "Povedal sem že, da bi bilo smiselno, da skuša predsednik najti nekoga od ljudi, ki so strokovnjaki za denarno politiko in imajo na tem področju nek širši makroekonomski pogled. Ocenjujem, da Rant ne ustreza temu opisu," je povedal prvi mož urada za makroekonomske analize in razvoj.

Bo drugi Drnovškov kandidat uspešnejši?

Kot je znano, je Rant že drugi Drnovškov kandidat za guvernerja Banke Slovenije. Drnovšek je konec decembra državnemu zboru predlagal, da potrdi vnovični šestletni mandat dosedanjemu guvernerju Mitji Gaspariju, kar pa so poslanci na glasovanju 2. februarja s 43 glasovi za in 41 proti zavrnili. Gaspariju, ki bi za izvolitev potreboval najmanj 46 glasov, mandat poteče 31. marca.

Drnovšek je skušal za guvernerja centralne banke predlagati tudi Jožeta Mencingerja, a je predlog po pogovoru s premierom Janezom Janšo umaknil. Kot je za medije povedal Mencinger, je sam v imenovanje privolil, a ga je predsednik države po pogovoru s premierom obvestil, da slednji nasprotuje njegovemu imenovanju, zato je predlog umaknil. Mencinger je pojasnil, da je v kandidaturo privolil, ker meni, da bi lahko v Evropsko centralno banko vnesel skepso, ki je po njegovem mnenju v določeni meri potrebna. Vlada Mencingerjeva kandidature sicer ni komentirala.

Med kandidati se je po zavrnitvi Gasparija v javnosti sicer kot najverjetnejši kandidat omenjal slovenski strokovnjak ameriške centralne banke Egon Zakrajšek. Po poročanju medijev, ki so med morebitnimi kandidati navajali še direktorja Urada za makroekonomske analize in razvoj Janeza Šušteršiča, prvega moža banke BA-CA Franceta Arharja, člana svete Banke Slovenije Boštjana Jazbeca , naj bi bil ravno Zakrajšek najbližje sedežu guvernerja.