Drnovšek pričakuje Gasparijevo imenovanje

Janez Drnovšek pričakuje, da bo guverner Banke Slovenije in vnovični kandidat za to mesto Mitja Gaspari dobil podporo v DZ. Predsednik se je v Murski Soboti sestal s predstavniki Zveze Romov Slovenije.

Objavljeno
17. januar 2007 18.00
Janez Drnovšek v Prekmurju
Murska Sobota - Predsednik države Janez Drnovšek pričakuje, da bo guverner Banke Slovenije in vnovični kandidat za to mesto Mitja Gaspari dobil podporo v DZ. Po njegovih besedah bi bilo veliko presenečenje, če je ne bi, saj je bil dolga leta uspešen finančni minister in zdaj šest let guverner centralne banke. Ravno pred dvema dnevoma smo slišali številne hvalnice našemu finančnemu sistemu in našim rezultatom, je novinarjem v Murski Soboti, kjer se je sestal s predstavniki Zveze Romov Slovenije, dejal Drnovšek.

Gaspari je po Drnovškovih besedah eden najzaslužnejših, če ne najbolj zaslužen za to, da ima danes Slovenija trden finančni sistem in smo lahko kot prva nova članica EU prevzeli skupno valuto evro. In če bi v tem položaju parlament ne potrdil takšnega kandidata, bi bilo to po Drnovškovem mnenju zelo čudno in zelo čuden signal tako za slovensko politično sceno kot tudi za mednarodno skupnost.

Predsednik obiskal zvezo Romov

Predsednik republike Janez Drnovšek se je danes v Murski Soboti sestal s predstavniki Zveze Romov Slovenije. Kot je povedal po srečanju, si kot predsednik Slovenije prizadeva, da bi vsak državljan lahko živel enakopravno in da bi vsakemu zagotovili dostojno življenje, pri čemer moramo posebej skrbeti za manjšine, izbruhov nestrpnosti pa ne smemo trpeti. Na srečanju, ki ga je ocenil kot zelo konstruktivno, so govorili o konkretnih romskih problemih in njihovem reševanju, zgled za sožitje z Romi pa je po Drnovškovem mnenju prav Prekmurje.

Glede na položaj Romov v Sloveniji in to, kar se je dogajalo z družino Strojan, je bil pogovor potreben in koristen, je dejal predsednik Drnovšek, saj mora biti Slovenija - tako smo si jo zamislili, ko smo jo ustanavljali - država, kjer bo lahko vsak živel mirno in svobodno in ne bo nihče odrinjen na stran.

S predstavniki zveze Romov smo govorili o konkretnih težavah in predlogih za reševanje njihovega položaja, o tem, kako lajšati položaj lokalnih skupnosti, kjer imajo lokacijske in druge težave, pa tudi o zakonu o romski skupnosti, ki je v parlamentarni proceduri, je nadaljeval Drnovšek.

Pomembno je, da se o tem pogovarjamo v Prekmurju, saj se je tu zelo jasno pokazalo, da lahko Romi povsem enakopravno in normalno živijo skupaj z drugimi ter da ni napetosti, da je tu neka tradicija multikulturnosti bolj razvita kot drugje po Sloveniji. Tudi strpnost med ljudmi je večja in prav se mi zdi, da ta zgled širimo po Sloveniji in izkušnje sodelovanja med romsko in lokalno skupnostjo prenesemo še drugam. Če obstaja dobra volja in vsaka stran naredi kakšen korak v smeri reševanja problemov, se da najti rešitev ter živeti mirno in prijateljsko, je še povedal predsednik države.

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc je po srečanju dejal, da je z obiskom Drnovšek potrdil, da je predsednik vseh državljanov in da zelo dobro spremlja problematiko Romov. Tudi sam ima nekatere ideje in spodbude, kako določene romske probleme rešiti v določenem okolju, kar nam v zvezi daje novega zagona, predsednik Drnovšek pa nam je tudi obljubil, da nam bo še naprej pomagal, je povedal Horvat.

O vnovični kandidaturi

Na vprašanje, ali si je morda premisli in bo ponovno kandidiral za predsednika države, pa je Drnovšek odvrnil: "Kje pa ste to slišali?" "Grem še jaz tja poslušat in vprašat, če je res."