Drnovšek: Svet nima vodenja

Predsednik republike Janez Drnovšek v najnovejšem prispevku Gibanja za pravičnost in razvoj ugotavlja, da svetu manjka vodenja, za kar so po njegovem mnenju najbolj odgovorni Američani.

Objavljeno
10. januar 2007 18.27
Predsednik Janez Drnovšek je ob prazniku sprejel svojce padlih za Slovenijo
Ljubljana - Predsednik republike Janez Drnovšek v najnovejšem prispevku na spletni strani svojega Gibanja za pravičnost in razvoj ugotavlja, da svetu manjka vodenja, za kar so po njegovem mnenju najbolj odgovorni Američani, in da prihodnost ni "nič kaj rožnata". Posebej pa je tokrat izpostavil nevarnost grožnje izraelskega jedrskega napada na iranske jedrske objekte.

"Vedno bolj je očitno, da svet nima vodenja, manjka mu 'leadership', kot bi rekli Američani. In prav oni so najbolj odgovorni za to," ugotavlja Drnovšek. Problem Evropske unije je po njegovem mnenju v tem, da "še ne more vzpostaviti jasne, enotne in načelne politike, ki bi ji lahko prisluhnil in sledil velik del sveta".

"Zaradi nacionalnih egoizmov in osebnostnih prestižnih bojev ne govori s tisto duhovno in moralno močjo, ki jo daje njena lastna tragična izkušnja," zaradi česar EU ne more biti svetovni voditelj.

Drnovšek v prispevku opozarja na svetovna žarišča, kot so Irak, Sudan, Palestina, Libanon, Afganistan in ponovno Somalija, kot še posebej "strašljive" pa izpostavlja napovedi, "da bi Izrael lahko napadel jedrske instalacije v Iranu". Predsednik ob tem navaja opozorila znanstvenikov, da bi "tak napad imel katastrofalne posledice ne samo za Iran in sosednja območja, pač pa za ves svet".

Zaradi tovrstnih dogodkov bi po navedbah Drnovška prišlo do hudih ekoloških in političnih posledic. "Ves islamski svet bi se do skrajnosti radikaliziral in dokončno obrnil ne samo proti Izraelu, pač pa proti zahodni civilizaciji," piše Drnovšek in sklene, da "obdobje pred nami ne izgleda prav nič rožnato".