Drnovšek udari, Janša se brani

Predsednik Republike Janez Drnovšek je navedbe Janševega kabineta, kot odziv na njegove poglede predstavljene v tedniku Mladina, označil za primitivne.

Objavljeno
17. februar 2007 19.15
Janez Janša in Janez Drnovšek
Ljubljana - Predsednik Republike Janez Drnovšek je za tednik Mladina predstavil nekatere poglede glede izbora guverneja Banke Slovenije, o odnosih med uradom predsednika republike in zunanjim ministrstvom, na katere se je medtem že odzval premierov kabinet.

Predsednik Drnovšek je izrazil začudenje nad močnim angažmajem predsednika vlade in celotne koalicije pri izbiri guvernerja. To po predsednikovem mnenju "ni racionalno početje".

Glavni greh spora z vladajočo koalicijo je bil Mitja Gaspari, ki v državnem zboru ni bil potrjen za guvernerja, toda Drnovšek svojega predloga za izvolitev Andreja Ranta ne namerava umakniti, je povedal predsednik in ponovil svojo trditev, da bo Rantova neizvolitev povzročila “krizo v državi" .

Drnovšek je za Mladino poudaril, da je s premierom Janšo govoril o imenovanju Jožeta Mencingerja. Ker mu je Janša dejal, da “ni nobenih šans, da bi Mencinger dobil podporo v DZ”, je zato poiskal drugega kandidata in predlagal Ranta.

Janša: Vlada o imenovanju guvernerja BS sploh ne odloča

Premier Janez Janša se je na zgornjo trditev predsednika republike odzval z odgovorom svojega kabineta, ki je hkrato s tem “ovrgel tudi trditev vodje poslanskega kluba ene od opozicijskih strank”, da je Janša javno izjavil oziroma se celo zlagal, da se z Drnovškom ni nikoli pogovarjal o mencingerju kot kandidatu za guvernerja Banke Slovenije.

Ta trditev je napačna in neresnična”, so zapisali in pojasnili v Kabinetu, da je premier na novinarski konferenci 13. februarja zanikal trditve, češ da sta vlada ali pa on osebno zavrnila kateregakoli kandidata za guvernerja BS. Janša je takrat povedal, da o tej zadevi ni bilo nobenih formalnih posvetov med njim in predsednikom republike. Takšno govorjenje pa je sicer že samo po sebi logičen absurd glede na dejstvo, da vlada o imenovanju guvernerja BS sploh ne odloča.

Drnovšek je spregovoril tudi o odnosih med uradom predsednika republike in zunanjim ministrstvom, ki jih je označil za "katastrofalne". "Zunanje ministrstvo ne izvaja prav nikakršne koordinacije z uradom predsednika republike. Mi smo to koordinacijo želeli, pa je ni," je dejal. Usklajevanje bi moralo biti vedno dvosmerno, ne pa enosmerno. Če je enosmerno, pomeni podrejanje, pomeni, da bi se moral predsednik republike podrejati vladi, je opozoril.

Janša: Drnovšek je zavrnil tudi redna tedenska posvetovanja o odprtih vprašanjih zunanje politike

V premierjevem kabinetu so komentirali tudi zgornjo Drnovškovo izjavo, da zunanje ministrstvo ne izvaja nikakršne koordinacije z uradom predsednika republike. "Mi smo to koordinacijo želeli, pa je ni," je dejal Drnovšek. Kabinet predsednika vlade pa navaja, da je

Drnovšku že jeseni 2006 predlagal redna tedenska posvetovanja o odprtih vprašanjih zunanje politike, vendar je Drnovšek predlog zavrnil, češ da to ni potrebno in da je dovolj občasno usklajevanje, za kar pa po podatkih kabineta premiera ni nikoli dal pobude.

Kot primer nesodelovanja je Drnovšek navedel načrtovani obisk v BiH, ki ga je odpovedal, ko je izvedel, da bo tri tedne pred njim to državo obiskal tudi premier Janša.

Janša: O premierjevem obisku je bil seznanjen tudi urad predsednika Drnovška.

Kabinet premiera je trditev predsednika, da naj bi ta o obisku premiera Janše z močno gospodarsko delegacijo v BiH izvedel iz medijev, prav tako zavrnil. Kot poudarjajo, je na zunanjem ministrstvu 12. decembra lani potekal sestanek delovne skupine za tehnično koordinacijo zunanjepolitičnih aktivnosti, na katerem je bila navzoča tudi šefinja kabineta urada predsednika republike Valentina Flander, ki je bila seznanjena tudi z načrtovanim obiskom v BiH februarja letos.

Premierov obisk v BiH februarja letos pa je bil vključen v enotni program predvidenih mednarodnih srečanj predsednika Drnovška, predsednika DZ, predsednika vlade, predsednika državnega sveta, ministrov in vodij vladnih služb za leto 2007, ki ga je 20. decembra 2006 sprejela vlada in je bil z njim seznanjen tudi urad predsednika Drnovška.

Kabinet: Janša je bil zaslužen za srečanje slovensko-hvaškega predsedstva

V Janševem kabinetu so zavrnili tudi predsednikovo trditev, da ni prejel odgovora premiera in zunanjega ministrstva, ki ju je pisno zaprosil za stališča vlade do vprašanja Kosova, ki bi ga vlada in predsednik morala uskladiti.

Po navedbah kabineta premiera so Drnovškovemu uradu 12. decembra lani posredovali pisni odgovor, v katerem je premier Janša izrazil pripravljenost, da o omenjenem vprašanju podrobno seznani Drnovška.

Premierjev kabinet je povedal, da je tudi pogovor med predsednikoma o odnosih s Hrvaško v začetku preteklega tedna, potekal na pobudo predsednika vlade.

Drnovšek se na navedbe Janševega kabineta ne namerava odzivati

Predsednik republike Janez Drnovšek se na sporočilo kabineta predsednika vlade Janeza Janše, ki je bilo danes objavljeno na spletni strani in ki odgovarja na nekatere Drnovškove trditve, ne namerava odzivati. Kot so sporočili iz urada predsednika republike, Drnovšek pravi, "da se ne misli odzivati na takšne primitivnosti".