Drnovšek za guvernerja centralne banke predlaga Gasparija

Predsednik države Janez Drnovšek je državnemu zboru za guvernerja Banke Slovenije za naslednji šestletni mandat predlagal sedanjega guvernerja Mitjo Gasparija.

Objavljeno
29. december 2006 14.32
Dosedanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari
Ljubljana - Predsednik države Janez Drnovšek je danes državnemu zboru za guvernerja Banke Slovenije za naslednji šestletni mandat, ki začne teči aprila 2007, predlagal sedanjega guvernerja Mitjo Gasparija, so sporočili iz urada predsednika države.

V obrazložitvi predloga je svojo odločitev utemeljil na podlagi Gasparijevega dosedanjega dela, namreč kandidat naj bi v svojem dosedanjem šestletnem mandatu kot guverner Banke Slovenija dokazal, da ima vsa potrebna znanja, izkušnje in osebnostne lastnosti, potrebne za kvalitetno vodenje te pomembne ustanove.

Že samo dejstvo, da je Slovenija edina med desetimi novimi članicami sposobna prevzeti evro s 1. januarjem 2007,” piše predsednik, dokazuje uspešnost procesa konvergence, ki so ga spremljale ekonomske politike, usmerjene k ustvarjanju in zagotavljanju stabilnosti. To je gotovo tudi rezultat uspešnega dela mag. Mitje Gasparija, ki je bilo ves čas tesno povezano prav z monetarno politiko in finančnim sistemom v Republiki Sloveniji.

Drnovšek je tako prepričan, da je Gaspari primeren izbor za guvernerja Banke Slovenije. “V Svetu guvernerjev Evropske centralne banke pa bo lahko kot ugleden in mednarodno uveljavljen strokovnjak tudi vnaprej sprejemal odločitve, ki bodo na najvišji strokovni ravni in v skladu z interesi Slovenije,” zaključuje svojo obrazložitev.

Bajuk glede novega guvernerja za kontinuiteto pristopa

Minister za finance Andrej Bajuk je glede predloga predsednika države, dejal, da o tem ne odloča minister za finance. "Menim pa, da je v takšnem trenutku, v katerem je sedaj Slovenija, zelo pomembno, da se zagotovi kontinuiteta pristopa," je izpostavil Bajuk.

Minister je na današnji novinarski konferenci, na kateri sta z guvernerjem Gasparijem predstavila potek priprav na uvedbo evra v Sloveniji čez tri dni, poudaril, da je bilo sodelovanje med ministrstvom za finance in Banko Slovenije v projektu evro "resnično ustrezno in učinkovito".

Dosežek Slovenije je podoben hoji na Triglav, je orisal Bajuk. "Ko pridete gor, je treba obdržati malo energije, da pridete dol. Mi smo kot Slovenija to dosegli ta vrh, ves svet nas resnično občuduje, dejansko smo lahko ponosni in veseli, da smo to dosegli. Se pa moramo zavedati, da to še ni konec poti in da se začne neko novo obdobje, v katerem bo pa takšno sodelovanje, kot je bilo doslej, še bolj pomembno," je povedal minister.