Drnovšek: Zaostritve ne vodijo nikamor

Slovenski predsednik Janez Drnovšek je danes izrazil prepričanje, da morata slovenska in hrvaška vlada začeti resen dialog, saj zaostritve ne vodijo nikamor.

Objavljeno
10. februar 2007 19.37
Predsednik Janez Drnovšek na novinarski konferenci
Zreče - Slovenski predsednik Janez Drnovšek je danes izrazil prepričanje, da morata slovenska in hrvaška vlada začeti resen dialog, saj zaostritve ne vodijo nikamor. "Nujno je, da vladi sedeta in začneta resno reševati odprta vprašanja, ker sicer samo prehajamo iz enega incidenta v drugega, iz ene zaostritve v drugo," je poudaril.

Pojasnil je še, da je na zadnjem srečanju s hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem slednjemu posredoval nekatere možne rešitve odprtih vprašanj, predvsem glede vprašanja deviznih vlog. Po Drnovškovih besedah sta se predsednika sicer že pred tem dogovorila, da bo Mesić proučil možnosti, kako pri njih gledajo na vprašanje mej, da bi s tem pomagala vladama in spodbudila nadaljnji dialog. Vendar je pri tem zaenkrat tudi ostalo.

"V tem trenutku ni nekih novih elementov, vsaj jaz jih ne poznam, s strani gospoda Mesića, da bi nadaljevala ta najin dialog o teh vprašanjih. Sam sem izpolnil tisto, kar sva se dogovorila," je poudaril Drnovšek. Hkrati je pojasnil, da odpovedano srečanje v Bjelovarju, sprva načrtovano za 15. februar, ni bilo mišljeno kot politično srečanje, ampak naj bi sam tam predstavil svojo knjigo, brez kakršnihkoli političnih vsebin.

Na vprašanje o pozivu poslanca LDS Marka Pavlihe, naj Slovenci ne počitnikujejo na Hrvaškem, je Drnovšek poudaril, da sam Slovencem letovanje na Hrvaškem priporoča. Dodal pa je, da je hrvaško javnost že večkrat pozval, naj bolj čuva svojo obalo in morje.

Vprašanja o trditvah predsednika Slovenske narodne zveze pri SLS Marjana Podobnika, da je slovenska politika morebiti neodločna do Hrvaške zaradi izsiljevanj, povezanih z orožarskimi posli iz preteklosti, pa ni hotel komentirati. "Ne komentiram. Sploh pa ne neresnih izjav," je dejal.

Drnovšek je odgovarjal na vprašanja novinarjev v Termah Zreče po 5. mednarodnem simpoziju Potapljanje in potapljanje za ljudi s posebnimi potrebami, odgovori pa so objavljeni na spletni strani predsednika republike.