Drobnič brani svojo strategijo

Minister Drobnič ne deli mnenja tistih, ki pravijo, da strategiji za dvig rodnosti nasprotuje vsa strokovna javnost. Kot minister pa se zavzema, da bi bilo v Sloveniji čim več zaželenih otrok.

Objavljeno
22. november 2006 16.59
Janez Drobnič (NSi)
Ljubljana - Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič je ob robu današnje novinarske konference v Ljubljani zavrnil očitke, da se je na strategijo za dvig rodnosti, ki med drugim predlaga omejitev pravice do brezplačnega splava, pozitivno odzvala le Slovenska škofovska konferenca in da ji nasprotuje vsa strokovna javnost. "Ste prešteli vse izjave? Niste. To, kar trdite, je napačno in ni res!" je odgovoril zbranim novinarjem.

Drobnič je poudaril, da je potrebno upoštevati vsa stališča in predloge k strategiji. "Strategija je v javni razpravi, v tej fazi se zbirajo pripombe in predlogi, ki jih bomo poskušali uskladiti. Kot minister se zavzemam, da bi bilo v Sloveniji čim več zaželenih otrok."
Mediji pa imajo po Drobničevih besedah dragoceno poslanstvo, da "javnost obveščajo in osveščajo ter s tem prispevajo k temu, da bi bilo življenje v naši državi bolj zaželeno". Del soodgovornosti za oblikovanje strategije pa nosijo tudi državljani, je poudaril.

Na očitek, da bo splav, ki trenutno stane okoli 100.000 tolarjev, odslej izključna pravica bogatejših žensk, revnejše pa se bodo morale zateči k nezakonitemu opravljanju splava, je Drobnič odgovoril: "V predlogu strategije ni prepovedi splava. Strategija je temeljni dokument, posamezne rešitve pa bodo predstavljene v zakonu."

"Predlog o primerni izobrazbi vzgojiteljic zgolj širi krog, ki lahko opravljajo ta poklic"

Minister se je odzval tudi na javno pismo Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), v katerem sindikat izraža začudenje, da je med ukrepi za dvig rodnosti tudi predlog, da se "zagotovi primerna (ne previsoka) stopnja izobrazbe negovalk v jaslih in vzgojiteljic v starejših starostnih kategorijah otrok".

Drobnič je dejal, da v zvezi s tem ne želi izrekati sodb, saj je dokument v javni razpravi. Omenjeni predlog pa po njegovih besedah ne pomeni, da vzgojitelji z visoko izobrazbo takšnega poklica ne morejo opravljati, temveč le, da se krog tistih, ki to lahko opravljajo, širi.

“Ne mislim odstopiti”

Glede vse glasnejših ugibanj o odstopu pa je Drobnič dejal, da kot minister, ki se zavzema za dvig rodnosti, ne misli odstopiti in da bi bilo nekoliko nenavadno, če bi bila ta strategija povod za interpelacijo oziroma njegovo morebitno razrešitev. " To bilo bi nenavadno za Evropo in za evropsko mišljenje," je poudaril.

Drobnič je strategijo za dvig rodnosti, katere temeljna vodila so življenje, družina in otroci, javnosti predstavil minuli teden. Kot sporen za stroko, opozicijo, pa tudi nekatere koalicijske stranke se je izkazal predvsem tisti del strategije, ki pravico do brezplačnega splava omejuje na tiste nosečnice, katerih življenje je ogroženo.

Predlog za znižanje izobrazbene ravni pomočnic vzgojiteljic in vzgojiteljic?

Na osnutek strategije za dvig rodnosti, ki pripravilo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, so se danes namreč kritično odzvali v Svizu . Kot so zapisali v javnem pismu ministru Janezu Drobniču, so skrajno začudeni, da je med ukrepi za dvig rodnosti tudi predlog, da se "zagotovi primerna (ne previsoka) stopnja izobrazbe negovalk v jaslih in vzgojiteljic v starejših starostnih kategorijah otrok". V sindikatu predlog razumejo kot predlog za znižanje izobrazbene ravni pomočnic vzgojiteljic in vzgojiteljic. "Če je tako, potem gredo ti predlagani ukrepi ravno v nasprotno smer kot v vseh ostalih razvitih evropskih državah, kjer si stroka in oblasti prizadevajo za čim višjo izobrazbo vzgojiteljev in izenačitev njihove izobrazbe z učitelji v osnovnih in srednjih šolah," menijo v sindikatu.

Drobnič delo ministrstva ocenil kot uspešno in zavzeto

Drobnič delo ministrstva po preteku polovice mandata ocenjuje kot uspešno in polno strokovne zavzetosti. Na področju zaposlovanja je ministrstvo začelo z uvajanjem nove filozofije po skandinavskem vzoru, ki, kot je minister dejal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, predvideva "spodbujanje namesto oviranja, večjo prožnost namesto togosti" ter dodatne vzpodbude za enakopravnejšo možnost vključevanja v zaposlitev.

"Ministrstvo se je socialnih reform lotilo resno, saj se zavedamo, da je to tista pot, ki pelje do blaginje," je poudaril Drobnič in nadaljeval, da so bili med osnovnimi cilji ministrstva povečati prilagodljivost trga dela in pripraviti ukrepe v korist družine.

Oblikovali so tudi dodatne spodbude za zaposlovanje tistih družbenih skupin, ki jih trg dela sam postavlja na rob. To so predvsem ženske, ki se odločajo za materinstvo, mladi in starejši, je dejal Drobnič in dodal, da se je letos zaradi dodatnih spodbud delodajalcem zaposlilo 50 odstotkov več invalidov kot lani.

Minister je večkrat poudaril, da je vlada s sprejetimi ukrepi socialne transferje povečala in ne znižala, kot je bilo ministrstvu večkrat očitano. Kot je pojasnil, je v proračunu za prihodnje leto zagotovljenih dobrih 12 milijard tolarjev oz. 4,5 odstotka več sredstev za socialne transferje kot v letošnjem proračunu.

Socialni transferji se bodo za brezposelne povečali za 1,4 milijarde tolarjev, družinski prejemki in starševska nadomestila za pet milijard tolarjev, za zagotavljanje socialne varnosti bo namenjenih 1,8 milijarde tolarjev dodatnih sredstev, za subvencioniranje študentske prehrane pa je predvidenih preko 200 milijonov tolarjev več sredstev.

Lani je ministrstvo sprejelo devet zakonov in osem dodatnih podzakonskih aktov in predpisov, letos pa 13 zakonov in sedem programov in strategij. V kratkem bo pripravljen tudi zakon o štipendiranju in zakon o subvencioniranju študentske prehrane. V pripravi sta tudi dva programa, in sicer program aktivne politike zaposlovanja do leta 2010 in program invalidskega varstva, je še dejal Drobnič.