Druga cev Karavank leta 2019

Vrednost investicije za drugo cev je ocenjena na 250 milijonov evrov, od tega na Slovenijo odpade okoli 120 milijonov evrov.

Objavljeno
07. februar 2013 16.47
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Ljubljana - Druga cev cestnega predora Karavanke mora biti zgrajena do aprila leta 2019, vendar po dograditvi nove cevi promet v njej ne bo potekal enosmerno, ampak dvosmerno, je odločila vlada.

Obstoječi predor nameravajo namreč po letu 2019 obnoviti, do konca obnove pa ga nameravajo uporabljati kot ubežni rov. »Z vidika kakovostne in celovite obnove stare predorske cevi, katere poškodbe so že danes evidentirane, je vodenje dvosmernega prometa po novi cevi logična in strokovno utemeljena rešitev«, so zapisali v pojasnilu k sklepu vlade.

Avstrijska stran je sprva zagovarjala gradnjo ubežnega rova, vendar je po zastojih pred predorom poleti leta 2011 in lani stališče spremenila in pristala na gradnjo druge cevi. Slovenija je sicer že začela postopek za umestitev predora v prostor, medtem ko so jo Avstrijci določili že ob gradnji obstoječega predora.

Vrednost investicije za drugo cev je ocenjena na 250 milijonov evrov, od tega na Slovenijo odpade okoli 120 milijonov evrov. Sredstva za gradnjo bodo poskušali pridobiti iz naslednje finančne perspektive, še pravijo na vladi.

O načrtih za gradnjo druge cevi so se lani z avstrijsko stranjo pogovarjali na dveh srečanjih.