Druga vetrnica pri Nanosu že stoji, vrti se še ne

Nazivna moč vetrnice s premerom elise 44 metrov je 910 kilovatov, proizvedla bo predvidoma 1,6 gigavatne ure električne energije.

Objavljeno
22. april 2014 14.19
Posodobljeno
22. april 2014 15.00
tlo/vetrnica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Razdrto − Konec prejšnjega tedna je bila postavljena druga vetrnica v državi. Nazivna moč vetrnice je 910 kilovatov, turbina pa je nameščena na vrhu stolpa, ki je pol nižji od stolpa vetrnice v Dolenji vasi. Proizvedla bo predvidoma 1,6 gigavatne ure električne energije.

»Če prejšnji teden ne bi pihala burja, bi vetrnico postavili v treh dneh, tako pa so jo v dobrem tednu dni,« je povedal Aleš Pučnik, lastnik podjetja MVE Razdrt, d. o. o., Postojna.

Stolp vetrnice je visok 53 metrov, elisa meri v premeru 44 metrov, moč naprave pa je 910 kilovatov. Za primerjavo: stolp vetrnice v Dolenji vasi družbe AAE Energija je visok 97 metrov, premer elise 71 metrov, nazivna moč pa je 2,3 megavata. Proizvajalec obeh naprav je isti, nemški Enercon.

Proizvedla bo 1,6 gigavatne ure električne energije

Vetrnica, ki stoji ob vznožju Nanosa blizu avtoceste od Razdrtega proti Novi Gorici, po energetski klasifikaciji spada med male vetrnice. Vrteti se bo začela in proizvajati električno energijo, ko bo Elektro Primorska uredil še stikališče in kablovod.

Aleš Pučnik se bo med zagotovoljenim odkupom ali obratovalno podporo najverjetneje odločil za prvo možnost: Za megavatno uro proizvedene električne energije bi zdaj dobil 95,38 evra. Upoštevajoč podatke o meritvah vetra v 13 mesecih na višini 42 metrov bo vetrna elektrarna v letu dni proizvedla 1,6 gigavatne ure električne energije. Investitor je v projekt vložil 1,3 milijona evrov.

Pa še ena primerjava s prvo vetrnico: vložek AAE v vetrnico pri Dolenji vasi je znašal približno 3,5 milijona evrov. Od avgusta lani, ko je AAE vstopila v podporno shemo, je njena vetrnica proizvedla dve gigavatni uri električne energije, za to pa je AAE prejela 136.235 evrov obratovalne podpore (54,85 evra za megavatno uro).

Večinsko mnenje je bilo pozitivno

Pučnik je še pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja za vetrnico konec leta 2009 svoj projekt prvič predstavil krajanom Razdrtega. »Če večinsko mnenje ne bi bilo pozitivno, bi zadevo takoj opustil,« danes pojasnjuje Pučnik.

»Gradbeno dovoljenje je bilo izdano decembra 2012, pravnomočno pa je postalo šele leto kasneje zaradi tožbe prebivalke iz Razdrtega, lastnice sosednjega zemljišča. Če te tožbe ne bi bilo, bi vetrnica lahko stala že leta 2011 in bi bila prva v Sloveniji. Zaradi tožbe se je za več kot dve leti zavleklo pridobivanje kredita, vse druge postopke pa sem opravil v 15 mesecih.«

»Strokovnjaki so me nagovarjali, naj postavim večjo«

Na vprašanje, zakaj se je grafični oblikovalec, aktiven na več področjih, odločil, da se kljub vsem težavam loti postavljanja vetrnice, je Pučnik povedal, da sta se z ženo odločila za ta družinski projekt, ne pa na primer za gradnjo hiše, saj hočeta tudi sama nekaj prispevati k zmanjševanju segrevanja ozračja s čistim pridobivanjem energije.

»Ko sem se s Štajerske preselil sem, sem najprej opazil, kako tu piha. Sprva sem načrtoval postavitev res male vetrnice, na primer do 50-kilovatne, a so me nato drugi investitorji in stroka nagovarjali, naj postavim večjo napravo. Dejansko so bile takrat manjše vetrnice zelo drage, danes je položaj že drugačen,« je pojasnil Pučnik, ki bo pod vetrnico uredil malo hišo eksperimentov, v kateri bodo otroci lahko izvedeli vse o vetru.