Drugi človek NPU mora pred sodnike

Leto in pol po prejemu obtožnega predloga proti sedanjemu pomočniku direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Robertu Črepinku zaradi domnevne krive ovadbe je ljubljansko okrajno sodišče razpisalo glavno obravnavo.

Objavljeno
07. januar 2011 21.12
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Črepinko se bo moral zagovarjati zaradi očitkov Boštjana Penka, da je njega in Ivana Zidarja naznanil tožilstvu, čeprav je vedel, da nista storila kaznivega dejanja. Pisali smo že, da je Boštjan Penko, ki si je po odhodu iz tožilskih vrst nadel odvetniško togo, sprožil več postopkov proti vpletenim v njegovo aretacijo konec junija 2008, o kateri vztraja, da je bila nezakonita. Nekdanjemu tožilcu in zdaj odvetniku Romanu Sevšku, ki je pisno odredil njegovo tajno opazovanje, so obtožni predlog zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic že vročili. S tem se je formalno začel kazenski postopek, glavna obravnava pa še ni razpisana, ker zadeva še ni prišla na vrsto za obravnavanje, so nam sporočili z okrajnega sodišča.

V kazenskem postopku je zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe tudi Robert Črepinko, takratni pomočnik direktorja kriminalistične policije pri generalni policijski upravi in sedanji pomočnik direktorja NPU. Okrajno sodišče je razpisalo prvo glavno obravnavo že za 2. februarja. Penko je z razpisom obravnave zadovoljen, saj pravi, da spoštuje sodnike, ki so sposobni sprejeti odločitev in ne prelagajo odgovornosti odločanja na druge. »S tem, ko je sodišče razpisalo glavno obravnavo, so po moji presoji izpodbite tudi vse navedbe preostalih policistov, ki so sodelovali v tej zadevi in ki še vedno vztrajajo pri tem, da so bili vsi postopki policije zakoniti,« meni.

Bodo Črepinka suspendirali?

Generalnemu direktorju policije je Penko poslal pobudo za suspenz Črepinka ter odvzem orožja. Zakon o policiji namreč govori o možnosti suspenza uslužbenca policije, če je ta v kazenskem postopku zaradi uradno pregonljivega kaznivega dejanja. »Dosedanja praksa kaže, da so policiste, ki naj bi storili uradno pregonljivo kaznivo dejanje pri opravljanju svojega dela, suspendirali. Tokrat gre za kaznivo dejanje, storjeno z zlorabo policijskih pooblastil, zato pričakujem enako.« Penko tudi meni, da je tožilstvo dolžno prevzeti pregon zoper Sevška in Črepinka, saj gre za kaznivi dejanji z visoko stopnjo utemeljenega suma, kar je sodišče potrdilo s tem, da sta obtožna predloga prestala preizkus.

Medtem ko zakon o policiji dopušča možnost suspenza, po zakonu o državnem tožilstvu generalni državni tožilec odloči, da se državnega tožilca suspendira, če je proti njemu uveden kazenski postopek zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja, storjenega z zlorabo funkcije. Ali bi se to lahko zgodilo Blanki Žgajnar , za zdaj ni jasno, saj obtožni predlog, ki ga je Penko vložil proti sedanji vodji tožilske skupine za pregon organiziranega kriminala, še ni preizkušen. Če sodišče ugotovi, da ni znakov kaznivega dejanja oziroma da obstajajo drugi vzroki za ustavitev postopka, obtožni predlog zavrže, v nasprotnem primeru pa obtožni akt vroči obdolžencu, s čimer se začne kazenski postopek. Penko Žgajnarjevi očita, da je kot tožilka zlorabila uradni položaj ali pravice, ko je proti njemu in Zidarju vložila zahtevo za preiskavo zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja oziroma napeljevanja k temu kaznivemu dejanju, čeprav da je vedela, da njuno ravnanje ne vsebuje znakov kaznivega dejanja.

Tudi Penko pred 
preiskovalno sodnico

Ravno zaradi tožilkine zahteve za preiskavo sta konec leta pred preiskovalno sodnico stopila Penko in Zidar. Potem ko so se ljubljanski okrožni sodniki kar nekajkrat izločili, ju je ena (preiskovalna) sodnica konec lanskega leta le zaslišala. Penko pri tem opozarja na nelogičnost oziroma kontradiktornost, saj ga je, pravi, okrožno sodišče zaslišalo zaradi zahteve za preiskavo, ki temelji na domnevno krivi ovadbi, zaradi katere je na okrajnem sodišču že razpisano sojenje Črepinku.

Preiskovalni sodnik je konec leta zaslišal tudi direktorja kriminalistične policije (v odhajanju) Aleksandra Jevška , vodjo sektorja za gospodarsko kriminaliteto na generalni policijski upravi Dušana Florjančiča , Roberta Slodeja , vodjo preiskav na nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), in še štiri kriminaliste. Penko in Zidar jim kot subsidiarna tožilca v zahtevi za preiskavo očitata protipravni odvzem prostosti, neupravičeno osebno preiskavo in zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic. Omenjeni očitke zavračajo.

Robert Črepinko bo februarja sedel pred sodnike Foto Uroš Hočevar Penko je na vrhovno državno tožilstvo proti Slodeju in Sevšku vložil ovadbi zaradi ponareditve uradnih listin pri pridobivanju dokazov oziroma pomoči pri tem kaznivem dejanju. Še pred tem je v svojem in Zidarjevem imenu proti kriminalistu Slodeju vložil predlog za opravo posameznih preiskovalnih dejanj, potem ko je skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala njuno ovadbo zavrgla. To je povezava z afero Čista lopata, ki da jo je sprožila ravno Slodejeva domnevna zloraba položaja. Zagovorniki obtoženih v tej zadevi mu očitajo, da je z izsiljevanjem tajnega policijskega sodelavca (ta je imel stike z nemškimi varnostnimi organi) oziroma s prevaro dosegel izdajo odredbe o sledenju in prisluškovanju Zidarju. Tajni policijski sodelavec je menda posredno »zakrivil« tudi Penkovo in Zidarjevo aretacijo, ker da je po Slodejevem naročilu anonimno poklical na številko 112 in povedal, da k Zidarju s črno torbo prihaja Penko, nato so oba prijeli. Slodej je na zaslišanju pred okrajnim sodiščem sredi decembra lani očitke zanikal.