Društvo novinarjev Fištravcu očita poskus obvladovanja v medijih

Mariborski župan ni povabili novinarjev vseh medijev na novinarsko konferenco na temo Aerodroma Maribor.

Objavljeno
22. december 2016 17.17
tre*ANDREJ FIŠTRAVEC KOMENTIRA ZBIRANJE PODPISOV
N. Č., STA
N. Č., STA

Maribor - Društvo novinarjev Slovenije (DNS) ostro obsoja ravnanje mariborskega župana Andreja Fištravca in njegovih sodelavcev, ker na sredino novinarsko konferenco na temo Aerodroma Maribor niso povabili novinarjev vseh medijev. Izločitev novinarjev Večera je po ocenah društva še posebej sporna, ker je bil povod za konferenco prav njihov kritičen članek.

»Občine bi morale biti kot javne institucije med prvimi zavezane k javnemu in transparentnemu delovanju ter enaki obravnavi vseh novinarjev,« so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v DNS.

Omejevanje dostopa do novinarskih konferenc v DNS razumejo kot nedopusten poskus obvladovanja in omejevanja vsebin v medijih. »V društvu novinarjev opažamo, da to nikakor ni osamljen primer, saj poročanje v občinskih glasilih in medijih, ki naj bi bilo namenjeno informiranju občanov, nemalokrat prerašča v propagando vsakokratnih oblasti in v skrajnih primerih tudi obračunavanje z novinarji drugih medijev v lokalnem okolju. Zato tudi v vladni medijski strategiji in posledično spremenjeni medijski zakonodaji še naprej pričakujemo ustrezno opredelitev medijev kot tudi zaščito profesionalnosti in avtonomije novinarjev,« poudarjajo v društvu.

Časnik razkril posrednika pri prodaji

Mariborski župan si je s sredino potezo po ocenah odgovorne urednice Večera Katje Šeruga privoščil nevaren presedan. »Prepovedal je, da bi na to novinarsko konferenco o prodaji Aerodroma prav na dan, ko je Večer prodajo razkril, lahko prišli tudi Večerovi novinarji. Izbral je, kdo lahko pride in kdo ne. Podobno, kot je to poskusila narediti poljska oblast,« je zapisala v današnjem komentarju.

Na sredini novinarski konferenci je Fištravec komentiral prodajo Aerodroma Maribor Azijcem, o čemer je pred tem poročal že Večer. Časnik je ob tem razkril, da se prodaja izvaja prek posrednika, ki je povezan z vrhom mariborske občine, in s tremi milijoni evrov razlike.

Občina Maribor: Večer zlorabil zaupanje

Na mariborski občini so po drugi strani pojasnili, da je časnik Večer pri zgodbi prodaje Aerodroma Maribor zlorabil zaupanje. »Kljub dogovoru, da bodo imeli na tej zgodbi ekskluzivo, ki pa ne more biti v škodo drugih medijev, so objavo naredili dan pred dejansko izvedbo transakcije oziroma nakupom. To je bilo po naši oceni nekorektno in v nasprotju z interesom obveščanja javnosti, saj so s tem ostale medije potisnili v neugoden položaj in to  smo včeraj s podajo informacij drugim medijem uravnotežili«, so povedali za STA.

Poudarili so, da bo Mestna občina Maribor skladno z zakonodajo vedno posredovala vse informacije medijem in Večer pri tem ni izjema. »Žalosti nas dejstvo, da DNS pri nas sploh ni preverilo, kaj se je dejansko zgodilo,« so še dodali na občini.