Za propad Pomurke bi morali odgovarjati tudi bankirji

S preslepitvami so lastniki na škodo podjetja najeli pri bankah 11 milijonov evrov posojil.

Objavljeno
02. oktober 2012 12.05
Posodobljeno
03. oktober 2012 06.00
gerencer/Pomurka
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota

Murska Sobota - Člani družine Volk - oče Vojteh, sin Marko in zet Martin Kovač - so pod drobnogledom policijskih preiskovalcev in specializiranega državnega tožilstva (SDT) zaradi 11 milijonov evrov posojila, ki so ga s prevaro najeli pri bankah na škodo Pomurke. Nekdanji lastnik ABC Pomurke Internationall Darko Pejnovič pa je ovaden zaradi domnevnih nepravilnosti pri prodaji MI Pomurke družini Volk.

Zgodba o propadu nekoč mogočne Mesne industrije Pomurka ima kriminalno ozadje, o čemer smo v Delu večkrat pisali od leta 2005 naprej. Takrat je zdaj prav tako že propadla Mesna industrija Primorska (MIP), v večinski lasti družine Volk, od Darka Pejnoviča kupila podjetje ABC Pomurka International, ki je bilo večinski lastnik Mesne industrije Pomurka. Komaj slaba štiri leta po zamenjavi lastnika se je kapitalsko izčrpana in prezadolžena Pomurka znašla v stečaju.

S preslepitvijo do 11 milijonov

Na SDT so nam potrdili, da se že nekaj časa celovito ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo družine Volk.Tožilstvo je 6. februarja (tri leta in pol po stečaju MIP-a) Okrajnemu sodišču v Ljubljani predlagalo, da v predkazenskem postopku opravi posamezna preiskovalna dejanja proti Vojtehu in Marku Volku ter Martinu Kovaču zaradi suma storitve kaznivih dejanj preslepitve pri pridobivanju posojil ali ugodnosti in ponareditve ali uničenja poslovnih listin, s čimer so si pridobili za skoraj enajst milijonov evrov koristi.

Za prvo kaznivo dejanje je zagrožena kazen do treh let zapora, za drugo dve leti. Na sodišču so nam potrdili, da so preiskovalna dejanja za kaznivi dejanji preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti v sostorilstvu v teku in da bodo predvidoma končana do konca leta. »Postopek posameznih preiskovalnih dejanj ni javen, zato več podatkov ne moremo posredovati,« je poudarila Tina Hrastnik iz službe za odnose z javnostmi v uradu predsednice okrajnega sodišča v Ljubljani.

Vojteh in Marko Volk sta kot prokurist in glavni nadzornik v Pomurki vlekla vse poteze, Martin Kovač pa je kot direktor izvrševal njune odločitve. Vsi trije so bili pri prepričevanju bankirjev uspešni, saj so kar pet bank, od tega štiri državne, prepričali, da so podjetju pred stečajem posodile skoraj enajst milijonov evrov; SID banka 4,5 milijona, NKB 1,8, A banka 1,77 in NLB 1,45 milijona.

Stečajna upraviteljica Alenka Gril je za Delo že pred časom povedala, da imajo pripravljene odškodninske tožbe proti bivšim lastnikom in vodstvu podjetja, vložili pa jih bodo takoj, ko bodo sodišča začela ugotavljati kazensko odgovornost bivših lastnikov in vodstva Pomurke. Grilova pravi, da bi kazensko morali odgovarjati tudi bankirji, ki so Pomurki posodili velike zneske denarja leto dni pred njenim stečajem. Prav banke so namreč zdaj na vrhu seznama prednostnih upnikov, ki jim je bilo v stečajnem postopku priznanih za 29 milijonov terjatev.

Kaznivih dejanj še precej več

SDT je sredi aprila letos na Okrožno sodišče v Ljubljani vložilo zahtevo za začetek preiskave proti Martinu Kovaču zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Na ta način naj bi si bil Kovač nezakonito pridobil za 42.000 evrov premoženjske koristi. Spis je bil po opravljeni preiskavi v začetku avgusta vrnjen specializiranemu tožilstvu, to pa odločitve, ali bo vložilo obtožni akt, še ni sprejelo. A omenjena kazniva dejanja so le delček kaznivih dejanj, ki so jih osumljeni nekdanji lastniki Mipa. Kot smo izvedeli na tožilstvu, je del zadeve še v predkazenskem postopku.

Pomurko je po osamosvojitvi Slovenije v slabem stanju zaradi izgube skupnega jugoslovanskega trga prevzel državni razvojni sklad in za njeno životarjenje porabil skoraj 27 milijonov evrov. Kljub temu jo je za samo 2,9 milijonov evrov prodal podjetju ABC Pomurka International, ki je podjetje dokapitaliziralo z 1,25 milijona evrov ter posodobilo klavnico in odprlo obrat za proizvodnjo klobas in konzerv v skupni vrednosti 25 milijonov evrov. Del denarja iz skladov EU je za modernizacijo Pomurke prispevala tudi država.

Uradni podatek, za koliko je Pejnovič prodal Pomurko družini Volk, nikoli ni prišel v javnost, neuradno je bilo govorila o znesku med 50 in 75 milijoni evrov. S prodajo Pomurke so se od leta 2008 do 2010 ukvarjali tudi preiskovalci, nato pa proti Pejnoviču napisali kazensko ovadbo.

Družina Volk uničila MIP in Pomurko

Za Mip, oziroma njegove lastnike, je bil nakup ABC Pomurke International in s tem tudi MI Pomurke zelo dober posel. ABC Pomurka International je imela v času prodaje na računu 231,8 milijona evrov dobička, MI Pomurka pa 256 milijonov evrov izgube. Toda Volki so njeno izgubo takoj pokrili iz kapitalskih rezerv podjetja, ki jih bilo za 783 milijone evrov. Napoved Vojteha Volka, da bosta Mip in Pomurka v kratkem postala uspešna poslovna zgodba, se ni uresničila. Družina Volk je obe podjetji finančno uničila in sta šli v stečaj.

Ob uvedbi stečaja je imela poslovno popolnoma zlomljena Pomurka kar 59 milijonov evrov izgube, delo pa je izgubilo 269 delavcev. Vrednost njenega stečajnega premoženja je ocenjena na 24 milijonov evrov, upnikom pa je priznanih več kot 60 milijonov evrov terjatev. Po napovedih poznavalcev bi s prodajo Pomurke lahko iztržili največ10 milijonov evrov.