Družinske povezave žene Udbaša Petra Jambreka

Jambrekova žena Olga je sestrična Jakovićevega podžupana.

Objavljeno
30. november 2011 11.56
Posodobljeno
30. november 2011 21.00
K. K., T. L.
K. K., T. L.

LJUBLJANA - Družinske in poslovne povezave vežejo Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića in Državljansko listo Gregorja Viranta. Infografika prikazuje povezave tudi s Petrom Jambrekom, pred Virantom šefom Zbora za republiko, katerega soproga je sestrična Jankovićevega podžupana Janija Möderndorferja. Gre za Olgo Jambrek, ki jo je Virant, ko je bil še ministster za javno upravo, imenoval na položaj načelnice kranjske upravne enote. Jambrek pa je kot predsednik sveta za visoko šolstvo Virantu podelil habilitacijo, da bi lahko po koncu ministrovanja predaval na fakulteti.

Jambrek stari Udbaš

Spletni portal Požarreport pa je danes objavil dokumente, ki kažejo, da je bil Jambrek registriran sodelavec Udbe. To razkrivajo dostopni dokumenti v Arhivu Republike Slovenije.

In kot danes opozarja Požar, se ne zdi presenetljivo niti to, da je Virant v četrtkovem soočenju kandidatov na POP TV dejal, da je eden od njegovih pogojev za sodelovanje v novi vladni koaliciji prepoved brskanja po zgodovinskih arhivih, češ, ni pomembno, kaj je kdo počel »pred štiridesetimi leti«. Sicer pa Požar ne trdi, da je bil Virant seznanjen z Jambrekovimi preteklimi dejavnostmi.

Od registriranega vira do registriranega sodelavca

Dokumenti, ki so po Požarjevih trditvah pristni, pa dokazujejo, da je bil Jambrek registriran sodelavec Udbe, njegovo tajno ime pa je bilo Vito. Za Udbo je Jambrek špijoniral za na Dunaju živečim slovenskim pisateljem Levom Detelo, ki je v očeh varnostnih organov veljal za političnega emigranta. Kot kažejo dokumenti, ki nosijo letnico 1966, je bil Jambrek iz »registriranega vira« Udbe preimenovan v »registriranega sodelavca« Udbe. Jambrek oziroma Vito, ki je, kot piše Požar, delal tudi na podlagi lastne iniciative in ne le po naročilu zanj pristojnih šefov Udbe, je bil za svoje delo tajnega sodelavca uprave državne varnosti tudi plačan. Dokumenti, ki jih objavlja Požar, nosijo letnico 1966, v dokumentu pa je mogoče prebrati, da je Jambrek z Udbo sodeloval že leta 1964.

Resničnost navedb smo želeli preveriti pri Petru Jambreku. Na sedežu fakultete ga danes ni bilo in tudi ne vedo, kje bi lahko bil dosegljiv.