Družinski zakonik v ustavno presojo?

Minister Ivan Svetlik je napovedal, da bo predlog o novem družinskem zakoniku poslal DZ v ustavno presojo, če bo vložena zahteva za referendum. Spregovoril je tudi o pokojninski reformi, ki predlaga ukinitev časovnega bonusa za otroke.

Objavljeno
08. oktober 2009 17.13
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Ljubljana - Če bo vložena zahteva za referendum o novem družinskem zakoniku, ki predvideva tudi možnost posvojitve otrok s strani istospolnih partnerjev, bo DZ zahtevo poslal v ustavno presojo, je povedal minister za delo Ivan Svetlik. S pokojninsko reformo se predlaga tudi ukinitev časovnega bonusa za otroke, saj, pravi Svetlik, ni smotrna.

"Družinski zakonik postavlja v središče otroka in njegove pravice, tudi pravice otrok, ki živijo pri istospolnih partnerjih. Ti sedaj niso izenačeni, saj teh skupnosti nismo želeli priznati kot enakopravnih z drugimi," je dejal minister za delo, družino in socialne zadeve.

 

Da je treba istospolne partnerje izenačiti z drugimi ter da nobeno razlikovanje na podlagi spolne usmerjenosti ni dovoljeno, nas napotujeta tudi domača in tuja sodna praksa. Zato vlada na tem mestu "nima nobenih dilem", pravi minister.

 

Po Svetlikovih besedah tudi opravljene raziskave ne dokazujejo, da bi smeli dvomiti v možnost, da tudi istospolne skupnosti lahko predstavljajo ustrezno okolje za vzgojo otrok. "Če bo kdo postregel z ustreznimi podatki, da temu ni tako, bomo še vedno odprti do tega, da premislimo o možnih rešitvah. A zaenkrat tega nimamo," je poudaril.

 

Prav zato bo o morebitni referendumski zahtevi o zakoniku najprej odločalo ustavno sodišče, napoveduje Svetlik. Slednje mora po njegovem odločiti tudi o tem, ali je primerno, da neka večina raznospolno usmerjenih prebivalcev odloča o manjšini.

 

Minister je spregovoril tudi o pokojninski reformi. Ta po njegovih besedah predlaga tudi, da se izvzame časovni bonus za otroke, ki so ga starši lahko pri upokojitvi uveljavljali za vsakega nadaljnjega otroka. 80 odstotkov te ugodnosti sedaj koristijo moški, ki "so imeli z otroki praviloma veliko manj opravka kot ženske", pravi minister, kar po njegovem kaže na to, da ta inštrument ne deluje v smeri, kot je bil argumentiran ob uvedbi.