Družinski zdravniki: Vsak dan pregledamo do 60 pacientov

Kar 77 družinskih zdravnikov iz Zdravstvenega doma Maribor opozarja, da postaja stanje nevzdržno in nevarno.

Objavljeno
10. december 2018 18.00
Posodobljeno
10. december 2018 19.54
V vrsti. FOTO:Jure Eržen/Delo
Zdravstveni dom Maribor, drugi največji zdravstveni dom v državi, opozarja na absurdno stanje: če zaposlijo dodatnega zdravnika, plača zdravstvena blagajna (ZZZS) manj, kot če ga ne zaposlijo. Obstoječi zdravniki so preobremenjeni in imajo premalo časa za pacienta. »Stanje postaja nevzdržno,« so zapisali v pismu, pod katerega se je podpisalo 77 zdravnikov - večinoma so zdravnice.


Zdravnik niti na stranišče in na malico ne more


Družinski zdravnik pregleda vsak dan do 60 bolnikov v ambulanti, odhaja pa tudi na hišne obiske in mrliške oglede. Že sama misel, da se nekdo vsak dan pogovarja s 60 ljudmi, je nepredstavljiva. V ambulante prihajajo bolni ljudje, vsak s svojo težavo, zaradi katere lahko tudi umrejo, če je zdravnik pravilno ne presodi.

Če zdravnik iz ambulante ne odide niti za hip v osmih urah - ne gre niti na malico niti na stranišče -, ima za vsakega pacienta na voljo osem minut. Približno polovico tega časa se mora ukvarjati z administracijo in izpolnjije razne obrazce v računalniku. Torej ima za pacienta le štiri minute časa.

To sicer ni nič novega. Odkar so se v prejšnjem političnem mandatu (ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc) zahteve po administriranju z zakoni povečale, se zdravniki in medicinske sestre več kot prej ukvarjajo z računalniki. Za vsako napako, ki jo pri tem naredijo, je zagrožena kazen 400 evrov.

"Skopo odmerjen čas za posameznega pacienta predstavlja tako zdravnikom kot pacientom neprijetno, stresno in potencialno nevarno okoliščino. Problematika naših pacientov je vse zahtevnejša, pomanjkanje časa pa že resno ogroža varnost našega dela," pišejo zdravniki v pismu, ki so ga naslovili na ZZZS, ministrstvo za zdravje in medije. Apelirajo, da zdravstvene oblasti zagotovijo več zdravnikov.
 

 

Absurdi plačevanja zdravstvene blagajne


"Trudimo se delati dobro, odgovoriti na vsak vaš klic, na vsako elektronsko pošto in obisk v ambulanti, a stanje postaja nevzdržno. Vedno večje administrativne obremenitve, staranje prebivalstva in vedno zahtevnejša zdravstvena oskrba nas vodijo v nemogoč položaj, kjer lahko komaj kaj kvalitetno delamo le na račun svojega zdravja. In temu moramo narediti konec - predvsem za vaše in naše zdravje," piše zdravnica Maja Arzenšek v pismu, ki ga je podpisalo vseh 77 ZD Maribor zaposlenih zdravnikov. Večinoma so zdravnice. mame z malimi otroki, starjše ženske tik pred upokojitvijo. Zdaj kličejo na pomoč: oblast naj zagotovi več družinskih zdravnikov.

A tu se pojavi težava. Ne samo, da jih je v Sloveniji premalo, ZZZS jih - kot dokazujejo v Mariboru - niti ne plača. Kako to? Če zdravstveni dom zaposli dodatnega zdravnika, dobi od ZZZS manj denarja, kot če ga ne bi zaposlil. Tako je "kaznovan" za novo zdravniško moč, ki omogoči vsem zdravnikom razbremenitev - več časa za pacienta. Zakaj?

"V splošnem dogovoru je zapisano, da ima lahko zdravnik do 2100 glavarinskih količnikov (op. avtorice: gre za približno toliko pacientov). Zdravstvena blagajna nam plača zdravniški tim, ko dosežemo v povprečju 2438 glavarinskih količnikov. Toliko kot znaša slovensko povprečje. Če zaposlimo dodatne zdravnike, se število glavarinskih količnikov na enega zmanjša, torej dobimo manj denarja," pove Jernej Završnik, direktor.
 

Zdravstveni domovi lezejo v izgube


ZD Maribor je imel lani 440.000 evrov izgube. Med drugim zaradi povišanja plač (J plačna skupina najnižje plačanih javnih uslužbencev, starejši zdravniki, izplačilo regresa) so imeli 110.000 evrov stroškov, ki jih ZZZS ni pokril. V enakem položaju so tudi drugi zdravstveni domovi. Kar 44 zdravstvenih domov zaradi tega toži ZZZS in vlado. Zdravstvenim domovom se zaradi zahtevnosti pacientov in drugih stroškov tudi nasploh povečujejo stroški: letos za 11,1 odstotek glede na lani, prihodki pa so višji le za 7,5 odstotka, je povedal Završnik. "Tak ritem le stežka lovimo." Vsi zdravstveni domovi so letos na tankem ledu.

"Čas je, da se bolniki aktivirajo in zahtevajo od vlade, da začne spoštovati zakonodajo in ustavo. Država je dolžna zagotoviti financiranje in dostopnost do zdravstvenih storitev, še posebej na primarni ravni. V prejšnjem mandatu je vlada uspešno razsuvala osnovno zdravstvo, prvi medijski odzivi novega ministra o stanju v osnovnem zdravstvu so zelo medli. Rešitve so znane - urejanje zdravstvenega sistema po severnoevropskih modelih. Teh rešitev pa dosedaj politika nikoli ni želela podpreti. Koalicijska pogodba kaže, da jih tudi ta vlada ne bo sprejela. Nimamo razloga za optimizem," je dejal Igor Muževič, predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um.
 

Muževič: Zdravstvni sistem se bo zrušil.


Muževič pove, da pregleda slovenski zdravnik okoli 60 bolnikov na dan, katalonski 22, švedski pa 10 na dan. Katalonski zdravniki so ravnokar teden dni stavkali, da bi vsakemu pacientu zagotovili vsaj 12 minut časa. Kaj bodo storili naši zdravniki?

Muževič pravi, da ni več pomoči. V zadnjih letih so veliko opozarjali, tudi stavkali, zdaj sami ne zmorejo več. Družinski zdravniki imajo sicer niz predlogov za izboljšanje stanja, a jih nihče ne posluša. "V Zdravstvenem domu Celje so zdravniki garali, denar je ostal, nato pa ga je vzela občina za ceste! Sistem se bo zrušil," je resigniran Muževič.
 

Družinski zdravniki odhajajo


V zadnjih letih se vse manj mladih zdravnikov odloča za poklic družinskega zdravnika, opozori Muževič, ob tem pa pove, da tudi starejši kolegi odhajajo iz družinskih ambulant in nasploh zapuščajo zdravniški poklic. Našteje celo vrsto zdravnikov, ki so v zadnjih mesecih odšli. "Kolega je koncesijo vrnil, ker je postal zaradi prevelikih obrementitev kronično depresiven in ne zmore več delati kot zdravnik. Ena kolegica je odšla na Švedsko, ena v radiologijo, ena v psihiatrijo, ena v interno medicino, še tri iz zdravstvenih domov med koncesionarje. Med drugim je zapustila ZD Ljubljana njegova strokovna direktorica Tonka Poplas Susič; postala je koncesionarka," našteva Muževič. Vsak odhod v tujino ali v druge poklice pomeni, da je ostalo okoli 2500 ljudi brez svojega zdravnika.
 

Denar je, zdravnikov ni


Zdravstvena blagajna (ZZZS) pojasnjuje, da v skladu s Splošnim dogovorom za leto 2018 zagotavlja, da zdravstveni domovi in drugi izvajalci prejmejo prvi dve leti za zdravnika, ki še nima opredeljenih zadosti pacientov, 80 odstotkov sredstev za glavarino, izračunanih na podlagi povprečja opredeljenih oseb v Sloveniji. Po tem obdobju pa se upošteva dejansko število vpisanih pacientov pri zdravniku.

Z ZZZS sporočajo, da je zdravstvena blagajna letos zagotovila denar za dodatnih 43 ambulant družinskih zdravnikov, a je ostalo 19 timov neoddanih, saj izvajalci ne uspejo zagotoviti kadrov. Zato je Upravni odbor ZZZS podaljšal rok za prijavo za 19 timov družinskega zdravnika in še šest timov otroškega zdravnika, v letu 2019 pa načrtuje v skladu z resolucijo zdravstvenega varstva zagotoviti denar še za dodatnih 21 timov otroškega in 32 timov družinskega zdravnika.