Država bi se rada znebila gradu v Gradcu

Objekt je do zdaj propadal, metliška občina pa nima denarja za obnovo.

Objavljeno
28. februar 2014 21.52
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Metlika – Ministrstvo za kulturo želi propadajoči grad Gradac brezplačno prenesti v last in posest metliški občini. Vodstvo občine nameri ne nasprotuje, saj pravijo, da bi bili boljši lastniki od države, vendar državi postavljajo pogoje.

Skladno z zakonom o lastninjenju kulturnih spomenikov je tudi ta belokrajinski grad leta 1999 prešel v last države, ko je bil tudi razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Lastnici je v vseh teh letih uspelo zamenjati le streho, medtem ko zidovje in park propadata.

Grad Gradac je skupaj z gradovi Otočec, Borl, Viltuš, Bizeljsko in Šrajbarski turn namenjen prodaji. Toda na ministrstvu za kulturo pravijo, da praviloma pred prodajo občinam predlagajo prenos na neodplačan način, kar so storili tudi v primeru gradu Gradac. Kompleks tega gradu je po evidenci Geodetske uprave Republike Slovenije (Gurs) sicer ocenjen na približno 335.000 evrov, ministrstvo pa še ni prejelo informativnega izračuna davka za omenjeno nepremičnino.

Mihael Čepeljnik z ministrstva za kulturo je za Delo povedal, da bi občina v primeru brezplačnega prenosa lastništva lahko kandidirala na razpisih za pridobitev evropskih finančnih sredstev. Pogoj za prenos lastništva je pridobitev soglasja občinskega sveta, ki pa ga na ministrstvu še niso prejeli.

Svetniki se še niso odločili

Metliški občinski svetniki še niso dokončno odločili o brezplačnem prenosu gradu na občino. Svetnik Toni Gašparič je za Delo povedal, da bi bilo treba objekt najprej temeljito obnoviti, kar je povezano z velikimi finačnimi sredstvi. Pravi, da nihče ne ve, kaj bi se v gradu in njegovi okolici sploh lahko dogajalo. Prepričan je, da gre pri prenosu lastništva za prenašanje problemov iz države na lokalno skupnost. »Če ga država v vseh teh letih ni uspela obnoviti, tudi občina ne bo uspela zbrati denarja za obnovo v prihodnjih 50 letih,« je prepričan Gašperič. Letošnji občinski proračun znaša 15,3 milijona evrov.

Na vprašanje Dela, koliko bi stala obnova gradu, je metliški župan Darko Zevnik povedal, da je kulturno ministrstrvo pred kratkim izdelalo projekt za ureditev hotela visoke kategorije, kar bi stalo približno sedem milijonov evrov. »Da bi bila ta naložba ekonomsko upravičena, bi nočitev stala 500 evrov, zato ta projekt za nas ni izvedljiv,« je povedal Zevnik. Občina je površino okljuka reke Lahinje v grajskem območju z občinskim prostorskim načrtom določila tudi za ureditev golf igrišča. Možnosti za sodelovanje iščejo tudi s predstavniki turističnega naselja iz bližnjega hrvaškega mesta Ozalj, kjer imajo 500 prenočitvenih zmogljivosti. Grad z okolico občina predstavlja tudi na sejmih v tujini, a možne investitorje odvrača dejstvo, da je lastnik gradu država.

V gradu še sedem najemnikov

Brezplačni prenos nepremičnin bi za občino pomenil tveganje, saj je treba objekte temeljito obnoviti, kar predstavlja velik finančni zalogaj. Poleg tega v novem delu gradu stanuje sedem najemnikov, od tega se jih pet noče preseliti v stanovanja v Metliko, dva najemnika temu sicer ne nasprotujeta, a v novem domu zahtevata nižje obratovalne stroške in možnost individualnega ogrevanja. Občina pa pogojuje prenos brezplačnega lastništva s priključitvijo gradu na kanalizacijski sistem in z ureditvijo parka. Takoj po osamosvojitvi Slovenije je namreč državna služba posekala stara drevesa smrek in platan, na kulturnem ministrstvu pa so obljubili, da bodo izdelali načrt ponovne zasaditve, a iz vsega tega ni bilo nič. Na nekdanji park spominjajo samo še korenine.