Država blokirala Bioštromovi zemljišči v Pirničah

Podjetje v stečaju ne poravnava stroškov rušenja bioplinarne, zato bo Republika Slovenija terjatev zavarovala z zastavno pravico.

Objavljeno
16. november 2015 18.42
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Medvode – Ker podjetje Bioštrom, ki je v stečajnem postopku od novembra 2013, ni poravnalo dosedanjih stroškov rušenja bioplinarne in georadarskih meritev v skupnem znesku 236.457 evrov, bo država na njegovih nepremičninah vpisala zastavno pravico.

Gradbena inšpekcija je januarja 2011 ugotovila, da je kmetovalec Miha Petač oziroma njegovo podjetje Bioštrom zgradilo v Zgornjih Pirničah 6,5 milijona evrov vredno bioplinarno v nasprotju z gradbenim dovoljenjem. Ker objekta ni odstranil, ampak je le vlagal pritožbe in se lotil nekaterih popravkov, je inšpekcija izdala sklep o rušenju, ki se je začelo septembra 2014. A se je zahtevna izvršba ustavila pri treh četrtinah opravljenega dela, saj je inšpektoratu za okolje in prostor, ki je imel za vsa rušenja in odstranjevanja vseh na črno zgrajenih objektov v državi od septembra 2014 do septembra 2015 na voljo 235.000 evrov, zmanjkalo denarja.

Z ministrstva za okolje in prostor so pojasnili, da je inšpektorat Bioštromu v stečaju izdal sklep, da poravna delne stroške rušenja in poročila georadarskih meritev. Ker jih ni, je bil predlagan vpis zavarovanja terjatev na Bioštromovih nepremičninah, zastavna pravica pa traja do celotnega poplačila terjatve.

Kdaj bodo porušili še zadnjo četrtino, niso povedali, inšpektorat pa naj bi imel predvidoma prihodnje leto na voljo toliko denarja kot letos.

Bioštromovi zemljišči, na katerih je bila bioplinarna, v vrednosti skoraj 400.000 evrov, sta edino premoženje v stečajni masi. V stečajnem postopku je 18 upnikov prijavilo 5,92 milijona evrov terjatev.