Država bo (končno) plačala odškodnine stanovalcem ob cesti Dolga vas- Maribor

Doslej je oškodovancem plačala za 6,54 milijone evrov oškodnin. Na sklenitev poravnave čaka še 1560 stanovalcev.

Objavljeno
10. november 2011 14.49
Posodobljeno
10. november 2011 14.59
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota

Ljubljana, Murska Sobota - Morda so tudi bližnje predčasne volitve spodbudile pravosodnega ministra Aleša Zalarja za pogovor z prometnim ministrom Patrickom Vlačičem, državno sekretarko na ministrstvu za finance Matejo Vraničar in generalnim državnim pravobranilcem Boštjanom Tratarjem o plačilu odškodnin stanovalcem ceste G1 - 3 med Dolgo vasjo in Mariborom za škodo, ki jo jim je povzročil hrup tovornjakov.

Pred preselitvijo tovornega prometa na avtocesto, je cesto G1 -3 letno prevozil poldrugi milijon težkih tovornjakov in vlačilcev. Vrhovno sodišče je že dvakrat odločilo, da so stanovalci ob omenjenih cesti upravičeni do odškodnin, državno pravobranilstvo pa je kljub temu z zavlačevanjem predhodnih postopkov in pritožbami zavlačevalo izplačilo odškodnin.

Če bo včerajšnji dogovor na visoki ravni obveljal, bo država vsem oškodovancem, ki že pet let tožijo državo zaradi povzročene škode (kršenje osebnostnih pravic in pravice do zdravega življenskega okolja), izplačala odškodnine najpozneje šest mesecev po sklenitvi poravnalne ponudbe. Nerešenih primerov je še vedno 1560. Tistim stanovalcem, ki že imajo v rokah pravnomočne odločbe, bo država izplačala odškodnine najpozneje do konca januarja prihodnje leto. Toda izplačilo odškodnin je zaradi tekočega pomanjkanja denarja odvisno od rebalansa državnega proračuna za prihodnje leto.

Direkcija za ceste (DRSC) je kot izvršiteljica pravnomočnih odločb doslej tožnikom države izplačala skupno za 6,54 milijona evrov odškodnin; predlani 4,65 milijona evrov, lani 1,766 milijona evrov in letos le 131.465 evrov. Za prihodnjo leto je za odškodnine na voljo 150.000 evrov.

Odvetnik Silvo Belec, ki zastopa dve tretjini od skupno 3100 oškodovancev, je povedal, da jih je doslej dobilo odškodnine 30 odstotkov. Pričakuje, da bo država izplačala skupno za vsaj 17 milijonov evrov odškodnin. Zalar je novinarjem pred dvema letoma izjavil, da ima država za izplačilo odškodnin rezerviranih 14 milijonov evrov.