Država kupuje gozdno postojanko

Mašun v roke Sklada GG Postojna bo s prodajo zemljišč in zgradb zaslužil skoraj 777.000 evrov

Objavljeno
12. december 2015 11.00
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič
Mašun – Gozdno gospodarstvo Postojna (GGP) Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije (sklad) prodaja zemljišča na Mašunu z nekaj objekti, med katerimi je tudi Gostišče Mašun. Najemnica, gostilničarka Erika Bolčina, še ne ve, kako bo s pogodbo o najemu, ki jo ima z GGP sklenjeno do leta 2040.

GGP prodaja 2,4 hektara gozdnih zemljišč in stavb, ki stojijo na njih. To so zemljišča na območju gostišča s parkirišči ter zemljišča na območju tako imenovane Koreje, kje so garaže za vozila in stroje. GGP to premoženje prodaja za skoraj 751.000 evrov.

Kot je za Delo povedala Erika Bolčina, najemnica gostišča, v katerem so štirje zaposleni, ima z GGP sklenjeno najemno pogodbo še za 25 let. Polovico najemnine zdaj GGP plačujejo v denarju, za drugo polovico pa jim GGP priznava vlaganja v objekt, gostilno s prenočišči in kakovostno kulinarično ponudbo, primerno lokaciji sredi gozdov. »Direktor nam je prišel samo povedat, da nas prodajajo in da si prizadeva, da bi kupec ohranil najemno pogodbo. Kaj bo zares z nami, pa bomo šele videli.«

Nejasni motivi za prodajo

Na vprašanje, kako bodo uredili razmerje z najemniki gostišča, so na skladu odgovorili, da kot kupec s prednostno pravico šele kandidirajo za nakup zemljišč in se bodo lahko opredelili do najemnih pogodb šele, ko in če bo država postala lastnica nepremičnin. »Sklad je upravljavec kompleksa državnih gozdov na Mašunu in Snežniku in je zainteresiran, da bi država zaokrožila lastništvo nepremičnin na tem območju v celoti in z njimi tako laže gospodarila,« so povedali na skladu, ki je dejansko zelo verjetni kupec, saj bi mu lahko konkuriral kvečjemu lastnik gozda mejaš.

O motivih za prodajo Mašuna na GGP, kjer so leto 2014 sklenili z 2,4 milijona evrov čistega dobička, nočejo govoriti. Kot je za Delo v imenu GGP povedala Vilma Kovač, bodo vzroke za prodajo razkrili po končanem postopku prodaje, a je odločno zanikala, da bi bil vzrok za prodajo dolg, ki ga ima GGP do sklada. »Svoje obveznosti vedno in v celoti poravnamo, resda včasih žal z nekoliko zamude,« je še odgovorila Vilma Kovač.

Na skladu so pojasnili, da jim GGP dolguje 1.240.859 evrov koncesijskih dajatev za mesece od julija do oktobra ter še 24.000 evrov zamudnih obresti, kar poskušajo izterjati s pošiljanjem opominov pred tožbo in vlaganjem izvršb.

O rabi zemljišč še nič

Na skladu so tudi dodali, da se z občino Ilirska Bistrica ne pogovarjajo o prihodnji rabi teh zemljišč. Občina Ilirska Bistrica je namreč pravkar končala javno predstavitev občinskega podrobnega prostorskega načrta za ureditev Mašuna, saj je Mašun turistično zanimiva točka na stiku Javornikov poleti in pozimi. Še pred nekaj leti so Bolčinovi urejali in vzdrževali smučišče, še vedno pa vsako zimo, če je dovolj snega, uredijo smučarsko tekaško progo med Mašunom in Sviščaki.