Država lahko deložira Kmetijsko-gozdarski zavod

Okrožno sodišče je lani ugodilo tožbi države in odločilo, da nalog o izpraznitvi prostorov ostane v veljavi.

Objavljeno
11. september 2013 15.34
regent kmetijsko gozdarski zavod
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – Kmetijsko-gozdarski zavod (KGZ), ki mu že dlje časa grozi izselitev iz objekta v Vinarski ulici, je pravnomočno ostal brez najemne pogodbe zanj. Sodni spor z državo je izgubil tudi na višjem sodišču.

»Z ministrstvom se pogovarjamo o možnosti sklenitve novega najemnega razmerja,« je povedal direktor KGZ Maribor Stane Klemenčič. Objekt bi sicer morali zapustiti v 15 dneh, če bi upravljavec vložil izvršbo.

Ministrstvo je to zgradbo upravljalo od leta 2006, ko je tudi odpovedalo najemno pogodbo KGZ, ki zanjo ni plačeval najemnine. Država kot lastnica je pozneje s tožbo zahtevala izpraznitev stavbe, KGZ pa je tožil za povračilo vlaganj vanjo.

Okrožno sodišče je lani ugodilo tožbi države in odločilo, da nalog o izpraznitvi prostorov ostane v veljavi v delu, v katerem je bila odpovedana najemna pogodba. KGZ se je odločil za pritožbo, a jo je višje sodišče zavrnilo.

Na problematiko KGZ, ki je pomemben regijski zavod za izvajanje javnih služb kmetijskega svetovanja s 70 zaposlenimi, je opozoril tudi poslanec SLS Janez Ribič; dal je pobudo za prenos objekta v Vinarski ulici z ministrstva na občino.

Na ministrstvu so povedali, da bodo odgovorili v zakonskem roku.