Država obljubila prenovo gradu Šrajbarski turn, a ga prodaja

Država se še vedno vede, kot da občini leta 2007 ni obljubila šest milijonov evrov za obnovo gradu.

Objavljeno
14. januar 2014 11.28
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje
Krško – »To je bolečina krške občine. Je objekt, ki ima zgodovinsko vrednost in zgodbo, a kljub temu žalostno propada,« je ob novici, da bo država letos znova prodajala grad Šrajbarski turn, za katerega se je leta 2007 zavezala, da ga bo obnovila, dejal krški župan Miran Stanko.

Od prvega poskusa prodaje gradu nad Leskovcem pri Krškem leta 2010 je država izklicno ceno znižala z 1,4 milijona evrov na vsega dobrih 400.000 evrov. A kljub temu v Krškem menijo, da uradniki iz Ljubljane kupca tudi letos ne bodo našli, in od države pričakujejo, da se obnove, vredne šest milijonov evrov, loti sama. V zameno za soglasje lokalne skupnosti za gradnjo odlagališča za radioaktivne odpadke je namreč vlada leta 2007 krški občini v okviru enega izmed šestih protokolov obljubila ureditev Šrajbarskega turna.

»Uresničitvi tega dogovora, ki sicer še vedno velja, ne kaže dobro. Mi zahtevamo, da se izpolni,« pravi Miran Stanko, ki tožbe zoper državo, kot so v Posavju v preteklosti že javno razmišljali, zaenkrat ne napoveduje.

Občina bi podprla resnega kupca

»Tožba je vedno zadnja možnost. Ne da tega ne bomo nikoli naredili, a pred tem se bomo s pristojnimi še poskušali pogovarjati. Če pa volje za to ne bo več, bomo izpolnitev dogovora morali iztožiti,« razmišlja župan. »Moramo pa biti realni. Nekateri protokoli se nanašajo na projekte, ki so že izvedeni. Ostali pa so bolj ali manj vezani na začetek gradnje odlagališča. Ko se bo to zgodilo [ne pred letom 2017], bo tudi naša zahteva imela večjo težo. Ob sedanji splošni krizi in pomanjkanju sredstev morda niti ni smiselno preveč pritiskati na državo.«

Če bo v času do začetka gradnje odlagališča državi vendarle uspelo najti resnega kupca, na občini prodaji ne bodo avtomatično nasprotovali, napoveduje Stanko: »Cilj občine je obnova gradu. Želimo si, da Šrajbarski turn ohrani svojo zgodovino, ki je povezana s pesniki, vključno s Francetom Prešernom – ta domnevno na gradu ni plačal vseh računov za vino, pravijo amaterski zgodovinarji v Krškem, in morda je navdih za verze o vincu našel ravno na tem gradu. Tudi če bo kdo kupil objekt, bo ostal tukaj, v tej podobi. Gre namreč za državni spomenik, ki ne bo mogel biti kar tako spremenjen v recimo hotel. Če se bo našel kupec, ki bo iz gradu naredil nekaj uporabnega, bom zelo vesel.«

Krško denarja za obnovo nima

V Krškem nimajo ne želje ne denarja za prevzem gradu. Drugič znižana izklicna cena – leta 2012 je država grad prodajala za 1,27 milijona evrov – se jim zdi še vedno pretirana. Še posebno v primerjavi s 133.000 evri, kolikor jih država zahteva za drugi posavski grad, ki ga prodaja od leta 2010. Srednjeveški objekt nad Bizeljskim je bil še leta 2010 ocenjen na 2,1 milijona evrov. Ob tem v Krškem še nekaj let denarja za obnovo tako dotrajanega objekta ne bodo imeli.

Stanko dodaja, da tudi ob brezplačnem prenosu lastništva Šrajbarskega turna na občino ta denarja za obnovo nima: »Zdaj se ukvarjamo z gradom Brestanica. Radi bi mu vdihnili življenje, kot se za obnovljen objekt spodobi. Imamo še en grad, o katerem se malo ve. Stavba na Raki je sicer malo manjša, a je v precej slabem stanju, in da preprečimo nadaljnjo škodo, bomo morali obnoviti vsaj streho.«

V skladu z dogovorom iz leta 2007 je občina sicer iz grajskih soban nad Leskovcem pri Krškem izselila 20 stanovalcev, očistila objekt in okolico ter naročila konservatorski načrt. Kot interesenti za vselitev v obnovljeni grad so se pred leti omenjali Agencija za radioaktivne odpadke, krška vinska klet in Terme Olimia.