Država za osipnike našla denar

Za projektno učenje mladih (PUM) bo država v dveh letih namenila 4,5 milijona evrov.

Objavljeno
13. oktober 2015 18.55
tlo učenje
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Radovljica – Vlada je Projektno učenje za mlade (PUM) le uvrstila med projekte, ki bodo sofinancirani iz EU virov, 11 PUM-ov po Sloveniji pa bo predvidoma spet zaživelo na začetku prihodnjega leta. Do takrat bodo nekateri izvajalci PUM morali spet zaposliti mentorje, ki so jih konec minulega šolskega leta poslali na zavod za zaposlovanje.

S koncem šolskega leta se je izteklo financiranje programa PUM iz EU perspektive 2007-2013, zato v nekaterih izvajalskih organizacijah programa PUM niso imeli več denarja, da bi mentorji, ki so posebej usposobljeni in imajo specifična znanja za delo z osipniki - mladimi, ki niso končali šolanja - ostali zaposleni do začetka novega šolskega leta. Tako so se v Pumih razveselili vladne potrditve programa, ki za leto 2016 predvideva 3,1 milijona evrov, za leto 2017 pa 1,3 milijona evrov, torej skupaj za dve leti nekaj manj kot 4,5 milijonov evrov. Na ministrstvu za delo sicer napovedujejo, da bodo program sofinancirali predvidoma do konca leta 2021.

Grenak priokus ostaja zaradi negotovosti, ki se jo zaradi dolgotrajnega čakanja na vladno potrditev programa (podobno kot že večkrat v zadnjih nekaj letih) letos spet občutili na eni strani izvajalske organizacije z mentorji ter na drugi strani mladi, ki zaradi različnih okoliščin iščejo manj konvencionalne poti do zaključka šolanja ali zaposlitve, takšno rešitev pa na leto najde več kot 400 mladih v Sloveniji.

»Prisiljeni smo bili razmišljati o tem, da bomo morali vrniti prostore, mladim zapreti vrata ter odpustiti dragocen, usposobljen in izkušen kader«, je negotovost opisala Mateja Rozman Amon, direktorica ljudske univerze Radovljica, ki izvaja program PUM. Kljub temu, da denarja za izvajanje programa PUM niso imeli, program v Radovljici zdaj izvajajo v okrnjeni obliki, saj mladim zagotavljajo prostor in učno pomoč, pravi Rozman Amonova, medtem ko so ponekod vse mentorje odpustili. Kot je pred časom dejala Martina Guzelj iz zavoda Familija, ki izvaja program PUM v Škofji Loki jih v tem obdobju najbolj skrbi, da bi dve usposobljeni mentorici, ki so ju julija poslali na zavod za zaposlovanje, v obdobju do podpisa pogodbe o financiranju PUM našli drugo zaposlitev. S tem bi izgubili dragocena znanja in izkušnje, je opozorila. Podobno so vse tri mentorje na zavod za zaposlovanje poslali tudi iz ljubljanskega zavoda Bob, je povedala Mojca Fajdiga.

Zdaj Fajdigova upa, da bodo na ministrstvu za delo, ki bdi nad programom PUM, prisluhnili njihovi pobudi, da ob prijavi na razpis za izvajalce PUM ne bodo rabili imeti zaposlenih vseh treh mentorjev, saj bi jih lahko zaposlili šele, ko bodo za program PUM podpisali tudi ustrezne pogodbe in bo zagotovljeno financiranje.

Na vprašanje kako se bodo pripravili na naslednji razpis za financiranje programa PUMin da ne bo spet prihajalo do zamud pa so na ministrstvu za delo sporočili, da »intenzivno pripravljamo nove programe in želimo, da bi jih čim prej lahko tudi razpisali«.