Države na balkanski migracijski poti za upočasnitev migrantskega toka

Na Brdu so se notranji ministri strinjali, da potrebujejo boljšo koordinacijo in počasnejši tok migracij, da bi preprečili preobremenitev držav.

Objavljeno
17. november 2015 15.39
BEGUNCI V ŠENTILJU
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA

Brdo pri Kranju − Predstavniki notranjih ministrstev držav na balkanski migracijski poti so se na današnjem sestanku na Brdu pri Kranju strinjali, da je treba začeti upočasnjevati tok migracij, da bi preprečili preobremenitve držav. Zavzeli so se za boljši nadzor migracij z enotno metodo identifikacije in za kakovostno izmenjavo informacij.

Kot je po sestanku, ki so se ga udeležili tudi predstavniki Srbije, Makedonije in Grčije, povedala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, so se dogovorili za izboljšanje koordinacije, vključno z izmenjavo podatkov o številu prebežnikov, ki prehajajo meje, in o zasedenosti kapacitet. »Razmisliti velja tudi o enotni bazi podatkov, kar bo omogočilo boljše načrtovanje sprejema in nadaljnjih postopkov v naslednjih državah,« je dejala ministrica.

»Ugotovili smo, da se mora ne glede na napore EU vsaka država na migracijski poti sama soočiti z vsakdanjimi izzivi. To vodi k parcialnim rešitvam, kar nedvomno ni dobro,« je po sestanku poudarila ministrica in dodala, da so se strinjali, da je treba izboljšati sodelovanje.

Za boljši nadzor nad osebami, ki vstopajo, bi morali vzpostaviti enotne metode identifikacije oziroma registracije v vseh državah na poti in si te podatke izmenjevati. Pri tem niso obšli dogodkov, ki so se zgodili v Parizu in v katere je bil domnevno udeležen Sirec, ki je prišel po zahodnobalkanski poti.

»Dejstvo, da smo lahko v zelo kratkem času rekonstruirali njegovo pot v EU, kaže na koristnost registracije prebežnikov, vendar pa samo registracija ni dovolj, zato smo na sestanku izmenjali tudi naše poglede na možnost okrepitve identifikacije varnostno problematičnih oseb,« je povedala ministrica.

Dogovorili so se tudi, da bo v kratkem sledil sestanek generalnih direktorjev policij. Na njem bodo operacionalizirali danes dogovorjeno sodelovanje za boljšo koordinacijo in upravljanje migracijskih tokov z izboljšanjem operativnega sodelovanja in oblikovanjem enotnih postopkov registracije, katerega cilj je zagotavljanje varnosti držav na poti migracijskih tokov in ciljnih držav EU.

Posebno pozornost so namenili še vprašanju kapacitet, ki je pomembno zaradi zaščite prebežnikov v prihajajočem zimskem obdobju, pa tudi zaradi sposobnosti upravljanja toka prebežnikov. Pri tem so izpostavili problem financiranja dogovorjenih ukrepov. Zato bodo Evropsko komisijo pozvali, naj okrepi svojo aktivnost zlasti v državah, ki niso članice EU.

Udeleženci so se strinjali, da je treba začeti upočasnjevati tok migracij, da bi preprečili preobremenitve držav. Pogoj za to pa je povečanje kapacitet. »Skupni zaključek sestanka je, da je sodelovanje držav na tej zahodnobalkanski poti izjemno pomembno, ker le tako lahko pridemo do vsebinskega upravljanja migracij,« je poudarila ministrica.

Osnovni cilj je zmanjšanje prihoda migrantov v EU, zato je treba podpreti prizadevanja EU za dogovor s Turčijo ter prizadevanja Grčije. Upravljanje migrantskega toka, ko zapusti turško ozemlje, je namreč izjemno težavno, če ne nemogoče, je opozorila ministrica.

Zaradi nepredvidljivosti migracijskih tokov ne more dati končne ocene, ali se bo zaradi vremena pritok migrantov pozimi zmanjšal. »Če ne bo sistemskih rešitev do prihodnje pomladi, pa lahko pričakujemo, da bo takrat enak kot zdaj, če ne celo okrepljen,« je opozorila.

Današnji sestanek je ocenila kot zelo uspešen kljub neudeležbi hrvaškega predstavnika. »Poskrbeti moramo, da bomo imeli nad migrantskim tokom maksimalen nadzor, tudi če nas bo Hrvaška potisnila v nesorazmeren položaj,« je dejala ministrica, ki je zato kot ključne dejavnike izpostavila spremljanje, usmerjanje in upočasnjevanje migrantskega toka.