Državi zmanjkalo denarja, arheologi zapuščajo samostan

Nadaljevali bodo gradbinci, odprtje dvorane v ptujskem dominikanskem samostanu predvidoma aprila.

Objavljeno
20. december 2012 17.03
Ptuj- obnvaljanje dominikanske cerkve /F. Miloi/
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Ptuj - Državi je zmanjkalo denarja za restavratorska in arheološka dela v ptujskem dominikanskem samostanu, zato jih bo restavratorski center te dni prekinil. Opravil bo samo še zadnja dela v cerkvi, da bodo gradbeniki do konca februarja lahko dokončali dvorano.

Od predvidenih dveh milijonov evrov, kolikor jih je s sklepom zagotovila vlada, so restavratorji dobili 1,2 milijona. Za ves ta denar in še nekaj več so dela že opravili, zdaj pa od države nimajo zagotovila, da bo za njihovo delo v prihodnjem letu še kaj denarja, je povedal ptujski župan Štefan Čelan in dodal, da Strabag, ki je prevzel dela, od občine zahteva penale za zamujene dni. Raziskovalna dela namreč plačuje država, gradbena pa Mestna občina Ptuj.

Raziskovalce presenetilo veliko število najdb

»Nobenih zagotovil še nimamo, ali denar za nadaljevanje obnove samostana bo ali ne,« pravi vodja obnove dominikanskega samostana Robert Peskar. Številna odkritja, ki jih pred načrtovanjem obnove ni bilo mogoče predvideti, so zahtevala več časa in zanje bo najbrž potrebnega tudi več denarja, kot je bilo predvideno. A to bo znano šele po natančnih popisih.

Raziskovalce je pri začetnem obnavljanju cerkve in samostana presenetilo veliko število najdb. Peskar poudarja, da so razrešili obsežne posege v samostan, ki so razkrili njegovo zgodovino. Restavratorji so odkrili veliko pomembnih stenskih slik od fresk iz zgodnjega 14. stoletja v zakristiji do fresk iz 17. stoletja v križnem hodniku, poslikave cerkvenega slavoloka, fragment kipa iz oltarja v 14. stoletju.

V cerkvi so že restavrirali oboke in večino sten, ostala je samo še slavoločna stena in nekdanji oltarni prostor. V križnem hodniku samostana so restavrirali vsa kamnoseška dela in zasteklili okna križnega hodnika, ki so eden prvih primerov gotskega zastekljevanja pri nas.

Na nagnjeni plošči bodo sedeži

V cerkvi so gradbeniki že pozidali po dolžini cerkvene ladje nagnjeno ploščo, na katero bodo postavljeni sedeži in na drugem koncu oder. Najvišji del tribune je ob cerkveni slavoločni steni in pod njim čaka arheologe še eno največjih odkritij. Na tistem mestu pod cerkvenimi tlemi so namreč našli veliko grobnico, ki pa so jo zaščitili, da je gradbena dela ne bi poškodovala, odprli pa je še niso. Prepričani so, da je to grobnica gospodov Ptujskih - poleg grofov Celjskih najmočnejše fevdalne rodbine na Slovenskem.

Med odkrivanjem dragocenosti je bilo treba prilagajati načrte obnove in tako zdaj skušajo najti najboljšo možno rešitev, da bi bila grobnica predstavljena na svojem mestu, ob njej pa še nekaj drugih pomembnih arheoloških najdb. Skozi sedanji vhod bo obiskovalec prišel v cerkev pod tribuno dvorane in prav v prostoru nekdanjega oltarja stal pod slavolokom, pred arheološkimi najdbami in pred grobnico gospodov Ptujskih.