Državljane pozivajo k nepokorščini

Vseslovenska civilna pobuda Dimnik zahteva, da se razveljavi dimnikarska zakonodaja in uredi tako, da bodo državljani sami naročali dimnikarske storitve in to od službe, ki jo bodo sami izbrali.

Objavljeno
09. oktober 2009 17.49
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Kranj - Vseslovenska civilna pobuda Dimnik zahteva, da se razveljavi dimnikarska zakonodaja in uredi tako, da bodo državljani sami naročali dimnikarske storitve takrat, ko jih bodo potrebovali, in tisto dimnikarsko službo, ki jo bodo sami izbrali, so na današnji novinarski konferenci ponovili predstavniki pobude. Državljane zato pozivajo k nepokorščini.

 

Kot je dejal predsednik vseslovenske civilne pobude Dimnik Tone Kristan, ne dovolijo, da "bo skupina monopolistov še naprej terorizirala državljane". Zato je vse državljane pozval k državljanski nepokorščini in ignoranci dimnikarskih monopolistov. Ob tej priložnosti so nekateri predstavniki pobude spregovorili o perečih problemih dimnikarskih monopolistov po vsej Sloveniji.

 

Tako so predstavili nekatere primere postopanj dimnikarskih služb; od tega, kako dimnikarji z namenom rednega servisa in čiščenja prihajajo v stanovanja brez vsakršnega orodja, so osorni in nesramni, povzročajo škodo v stanovanjih in zanjo glede na koncesijsko uredbo niti ne odgovarjajo, do primerov, ko dimnikarske službe zaračunavajo velike zneske za delo, ki ga po besedah predstavnikov iniciativ sploh ni bilo, in visokih kazenskih odločb, ko posameznik denimo nasprotuje izvedbi del v svojem stanovanju.

 

Tako Kristan kot tudi predstavniki civilne pobude Dimnik poudarjajo, da dnevno dobijo po več telefonskih klicev na temo dimnikarske problematike, in obenem dodajajo, da tudi sam minister za okolje in prostor Karl Erjavec priznava, da na ministrstvu prejmejo gore pritožb.

 

V civilni pobudi so tako že nemalokrat zahtevali razveljavitev koncesijske uredbe in koncesijskih pogodb, a Erjavec, izhajajoč iz pisma, ki jim ga je poslal, pri tem trdi, da pogodb ni mogoče razveljaviti, saj bi posledično prišlo do visokih odškodnin, ki bi jih država s sredstvi davkoplačevalcev morala plačati. Erjavec je bil sicer tudi povabljen na današnje srečanje, a se ga ni udeležil.

 

Nekdanji član delovne skupine, zadolžene za pripravo sprememb na področju dimnikarske zakonodaje, ki jo je letos imenovalo okoljsko ministrstvo, Mitja Podgornik pa je dejal, da je iz skupine izstopil, ker se dejansko stvari niso nikamor premaknile. Med drugim je poudaril, da država krši zakon o preprečevanju omejevanja konkurence, saj je v okviru ministrstva poskrbljeno za nekaj monopolistov, medtem ko pa drugi nikakor ne morejo priti do koncesije in opravljati dimnikarskih storitev.

 

Člani pobude obenem poudarjajo, da postopki za sklic referenduma še vedno potekajo, omenjajo pa tudi zahtevo za odstop ministra Erjavca.