»Državna pomoč Zasavju ni vredna omembe«

Ogorčeni občinarji pišejo pismo premieru in gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku.

Objavljeno
04. marec 2015 16.10
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

»Pomoč države območjem z nadpovprečno brezposelnostjo ni omembe vredna,« so v pismu premieru Miru Cerarju in gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku ogorčeno zapisali župani zasavskih problemskih občin, Trbovelj, Hrastnika in Radeč. Pismo sta podpisala tudi direktorja zasavske in posavske razvojne agencije Sergej Garantini in Nataša Šterban Bezjak.

Podpisniki pisma državi očitajo, da se je odlašanje pri izvajanju začasnih ukrepov začelo takoj, ko je bil program sprejet. Vlada je sklep o dodatnih začasnih ukrepih razvojne podpore zaradi več kot 17-odstotne brezposelnosti sprejela julija 2013. Pogodbe ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) z izvajalskima agencijama, zasavskim Regionalnim centrom za razvoj in posavsko Regionalno razvojno agencijo, so podipsali z enoletnim zamikom.

Sledilo je dopisovanje med MGRT in ministrstvom za finance (MF) glede prevzemanja proračunskih obveznosti za leto 2014, soglasje je MF izdalo novembra lani, zaradi česar se je tudi projekt Podjetno v svet podjetništva v Zasavju premaknil v letošnje leto.

Piko na i je ogorčenju Zasavcev dodala vlada, ker se še vedno ni opredelila niti do pomoči družbi Radeče papir Nova. Januarja je minilo eno leto, kar čaka nanjo.

Program spodbujanja konkurenčnosti, kakor poteka zdaj, ne bo imel želenih pozitivnih učinkov, so prepričani v Zasavju. Premiera Cerarja zato pozivajo, naj od podrejenih zahteva pojasnilo, od kod zamude, pa tudi prednostno obravnavo izvajanja tega programa.

Potek dogodkov od sklepa vlade do sprejetja programa in tudi sprejetje rebalansa državnega proračuna za leto 2015 dajeta Zasavcem slutiti, da vlada ne namerava izpolniti zavez iz programa. Ministra Počivalška in premiera Cerarja pozivajo, da do 15. marca sedejo za mizo, da MGRT do junija ponovi javni razpis za sofinanciranje začetnih invcesticij podjetij za preostanek sredstev v višini skoraj 1,5 milijona evrov in da s programom spodbujanja konkurenčnosti v obdobju 2013−2018 dorečejo tudi pomoč Radeče papirju.