Cene goriva ostajajo pod nadzorom, zvišal jih bo dodatek za biogoriva

Vlada je danes sprejela uredbo, ki bo nadzirani gorivi letos podražila: NMB 95 za 0,013, dizel pa za 0,033 evra na liter.

Objavljeno
29. junij 2017 12.16
Božena Križnik
Božena Križnik
Ljubljana − Po predlogu, ki ga je danes sprejela vlada, bosta ceni motornega 95-oktanskega bencina in dizla vsaj še štiri mesece ostajali pod državnim nadzorom, metodologija izračuna pa se bo spremenila le toliko, da se v modelskem izračunu po novem upošteva tudi cena biogoriv. S 1. julijem namreč uredba o obnovljivih virih energije nalaga distributerjem, da navadna fosilna goriva obogatijo z biogorivi. Zato se bodo maloprodajne cene goriva seveda zvišale.

Stara uredba se namreč izteče z jutrišnjim dnem. Upanje trgovcev z naftnimi derivati, da bo država vendarle naredila korak do dokončne liberalizacije cen goriv in se približala ureditvam v drugih evropskih državah, je tako splavalo po vodi vsaj za čas do 31. oktobra, ko bo cenovni režim za goriva spet v presoji.

Dodatek biogoriv zvišuje stroške

Uredba o obnovljivih virih energije v prometu, ki od sobote dalje nalaga distributerjem obveznost dodajanja biogoriv k fosilnim gorivom, s tem povečuje njihove stroške. Biogoriv se ne proizvede dovolj, zato je cena višja, slovenski distributerji pa so odvisni od uvoza. Dodatek biogoriva se bo po zahtevah EU sčasoma povečeval, saj bo le ako možno zmanjšati izpuste toplogrednih plinov in doseči čistejši zrak.

Prodajalci goriva bodo ta strošek zagotovo prenesli v ceno, a seveda le v tisto, ki se oblikujejo prosto. Za obe vrsti goriv, ki ostajata pod nadzorom, pa je vlada izdala novo uredbo, s katero je ubila dve muhi na mah: podaljšala je stari napol liberalizirani režim in vključila strošek biogoriva.

Še naprej v 14-dnevnih ciklih

Cena za 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin (NMB 95) in dizelsko gorivo (ki se prodaja na bencinskih servisih, razen ob avtocestah in hitrih cestah) bo tako po novem temeljila na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro (tako kot se je doslej), dobljeni modelski ceni mineralnega naftnega derivata pa bodo dodali še dodatek za biokomponento v evrih na liter, in to posebej za mineralne bencine in posebej za mineralni dizel.

Modelske cene se še naprej izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij, kar je, kot pojasnjuje predlagatelj, ministrstvo za gospodarstvo, po izsledkih opravljenih študij najoptimalnejši časovni okvir za oblikovanje cen naftnih derivatov v Sloveniji. Marži distributerjev se ne spreminjata; marža za motorni bencin NMB 95 znaša največ 0,08701 evra na liter, za dizel pa 0,08158 evra na liter.

Višje cene, nižja prodaja

Kaj to pomeni za cene goriv? Glede na cene v letu 2016 in v prvi polovici 2017 se bodo vsekakor povišale. Vlada ocenjuje, da se bo cena goriva NMB 95, ki vključuje predpisane deleže biogoriv, v povprečju povišala za 0,013 evra pri litru v letu 2017 in do 0,019 evra pri litru v letu 2018. Upoštevaje cenovno elastičnost bo tolikšna podražitev zmanjšala prodajo tega derivata za okoli 0,4 odstotka v drugi polovici leta 2017 in za okoli 0,5 odstotka v letu 2018.

Pri dizlu se bo cena, tako vlada, v drugi polovici leta 2017 v povprečju dvignila za 0,033 evra pri litru, v letu 2018 pa za 0,041 evra pri litru goriva. To pa bo znižalo prodajo za okoli 0,4 odstotka v drugi polovici leta 2017 in za okoli 0,5 odstotka v letu 2018.

Nižje količine prodanega goriva utegnejo povzročiti izpad javnofinančnih prihodkov v višini do 8,5 milijona evrov v drugi polovici leta 2017 in do 20 milijonov evrov v letu 2018.

Uredba določa še, da ceni obeh goriv do prvega novega izračuna (v torek, 4. julija) ostaneta na trenutni ravni.