Državni svet ni ustavil zaprtja arhivov SDV

„Ne gre za zapiranje arhiva, ampak revidiranje njegove dostopnosti," je svetnikom dejala ministrica za kulturo Majda Širca. „Ničesar ne skrivamo," pa je zagotovil direktor Sove Sebastjan Selan.

Objavljeno
10. februar 2011 10.02
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana - Z 12 glasovi za in 19 proti je državni svet pravkar zavrnil veto na spremembo arhivske zakonodaje, s katero je večina v državnem zboru pred tednom dni po naglem postopku prepovedala dostop javnosti do arhivov nekdanje obveščevalne službe (SDV), ki se nanašajo na »zunanjo problematiko«. Glasovanje o vetu je dvanajst svetnikov predlagalo z opozorilom, da sta direktor Arhiva Dragan Matić in Sove Sebastjan Selan kršila zakon, ko lani raziskovalcem nista omogočila dostopa do po zakonu prosto dostopnih dokumentov; sprememba zakona pa skuša zdaj retroaktivno popraviti nezakonito ravnanje, kar je nedopustno, narobe pa je zanje tudi, da danes Sova in država ščitita tajno službo nekdanje socialistične Jugoslavije.

„Ne gre za zapiranje arhiva, ampak revidiranje njegove dostopnosti," je svetnike opozorila ministrica za kulturo Majda Širca. Kot je že v državnem zboru opozorila, je že v času prejšnje vlade, ki je uzakonila prosto dostopnost do gradiv SDV, Sova del teh arhivov mimo zakona označila z oznakami zaupnostmi, da bi zaščitila državne interese in integriteto posameznikov po uredbi tedanje vlade, ki je to omogočila. „Ne zapiramo arhivov o notranji problematiki," pa je svetnike opozoril direktor Sove Selan in dodal, da pa je prav zaščititi posameznike, ki so v preteklosti delali za obveščevalno službo. „Ničesar ne skrivamo," je dejal Selan in nadaljeval, da bo zato posebna komisija odločala, kaj bo javno in kaj ne.

Za preprečitev dostopa javnosti do arhivov SDV (tudi Udbe) se je 40 poslancev, 33 jih je bilo proti, pred tednom odločilo, ker sta lani avgusta ogled dokumentov zahtevala Igor Omerza in Urška Faller. Direktor Sove je možnosti vpogleda ostro nasprotoval z oceno, da bo to ogrozilo državne interese in obveščevalno službo, direktor arhiva Dragan Matić pa dalj časa vztrajal, da so po zakonu zahtevani dokumenti prosto dostopni. Na koncu je - zaradi posredovanja vlade - Matić postopek odločanja o prošnji raziskovalcev prekinil, da bi dileme razrešila vlada, ki je parlamentu predlagala naglo spremembo zakonodaje.

Če jutri, ko izteče rok, ne bo sprožen še kak referendumski postopek, bo zaprtje arhivov SDV obveljalo dan po objavi v uradnem listu. Ali bo kak dokument iz zaprtega arhiva dostopen Omerzi in Fallerjevi bo na predlog Sove v kakšnem letu odločil direktor arhiva, ki bo za odločitev moral pridobiti soglasje posebne komisije, ki bo ustanovljena v treh mesecih.