Državni zbor spet razklan zaradi totalitarizmov

DZ zaradi nesklepčnosti ni glasoval o deklaraciji o seznanitvi z resolucijo Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu. Glasovanje so obstruirali poslanci SDS in SLS.

Objavljeno
20. oktober 2009 18.37
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana - »To je več kot poniglavo,« je predstavnik italijanske manjšine Roberto Battelli ocenil odločitev vladne koalicije, da se bo zbor le seznanil z resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, državljane pa napotil, naj si resolucijo preberejo na spletnih straneh evropskega parlamenta. Battelli je zaradi takšnega ravnanja napovedal obstrukcijo.

Po obstrukciji SDS, SLS in Battellija vladni koaliciji in SNS ni uspelo zbrati dovolj svojih poslancev za sklepčnost, zato se je zbor popoldne razšel, ne da bi bil končal glasovanja. Razpravo o evropski resoluciji sta že pred meseci zahtevali SDS in SLS, kjer ocenjujo, da je vzrok zapletov to, da vladajoči nočejo obsoditi tudi komunizma. V koaliciji to zanikajo. Koalicija bo po poskušala v četrtek zbrati dovolj svojih poslancev za zadnje odločanje o seznanitvi.

 

Pred tem so poslanci soglasno spremenili zakon o blagovnih rezervah, kar bo omogočilo združitev zavoda, ki skrbi za splošne blagovne rezerve, in zavoda, ki skrbi za naftne rezerve; odločili so, da bodo morali izdajatelji poslej državi brezplačno pošiljati nekaj manj izvodov drobnega tiska, zavrnili pa zakon, ki ga je Franc Pukšič (SLS) predlagal za olajšanje položaja starejših učiteljev z le šesto stopnjo izobrazbe, in zakon o pogrebni dejavnosti in upravljanju pokopališč, ki ga je vložil Janez Ribič (SLS). Ribič je predlagal, da bi lokalne skupnosti ob skrbi za pokopališča ohranile tudi pravice pri izvajanju večjega dela pogrebnih dejavnosti. S predlogom, ki je bil včeraj zavrnjen, je prehitel vlado, ki namerava predlagati, da bi izvedbo pogrebnih dejavnosti bolj prepustili trgu.