Dunajski Korotan končno v lasti slovenske vlade

Slovenska vlada je kupila stoodstotni poslovni delež družbe Študentski dom Korotan. Na glavni skupščini družbe na Dunaju so sklenili, da se osnovni kapital družbe poveča za 5,6 milijona evrov.

Objavljeno
16. september 2009 16.35
Avtor prenove študentskega doma Korotan na Dunaju je priznani arhitekt Boris Podrecca
Barbara Kramžar
Barbara Kramžar
Dunaj - Po osmih letih pogajanj, odločitev in zavlačevanj dveh vlad je tretja, vlada socialdemokrata Boruta Pahorja in ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča, končno kupila študentski dom Korotan v avstrijski prestolnici. Državni sekretar dr. József Györkös je po skupščini v sredo poročal, da bo edina družbenica Republika Slovenija osnovni kapital družbe povečala z denarnim vložkom 5.650.000 evrov, s čimer bodo celovški Mohorjevi družbi poplačali dom in opremo ter poravnali stroške popisa.

Na skupščini so tudi razrešili dosedanjega poslovodjo mag. Antona Levstka in za novega imenovali direktorja direktorata za investicije ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mitjo Valiča, pogodbo o upravljanju študentskega doma Korotan pa bodo z Mohorjevo družbo kljub temu sklenili do 30. aprila 2010 z možnostjo podaljšanja, če na javnem razpisu ne bi našli ugodnejšega upravljavca. V študentskem domu Korotan na Dunaju imajo trenutno na voljo 85 ležišč, od katerih jih je 61 namenjenih študentom iz Slovenije in slovenskim zamejcem iz Koroške. Pod vodstvom Antona Levstka je Korotan zaslovel tudi kot eden od osrednjih slovenskih kulturnih središč na Dunaju.


»Mislim, da je zelo pomembno, da je slovenska vlada prekinila proces, ki je že malo obremenjeval predvsem študente, ki tukaj bivajo,« je povedal državni sekretar József Györkös. »Zdaj so se odprle možnosti, da študentski dom zaživi kot zrcalo slovenskega visokega šolstva in kulture,« je še povedal. O morebitnem novem odnosu med Korotanom in drugim slovenskim znanstvenim in kulturnim središčem na Dunaju, Slovenskim znanstvenim inštitutom, bodo po besedah udeležencev skupščine odločali pozneje, prav tako o programskih vsebinah. »Mislim, da smo danes opravili veliko delo,« je bil zadovoljen Györkös.

 

»Gospodje iz Mohorjeve družbe skrbno gospodarijo s premoženjem, v skladu s poslovno politiko, ki jo bo še postavila vlada, pa verjamem, da se bo ta naloga izvajala tudi v prihodnje,« je novi poslovodja Mitja Valič za zdaj negativno odgovoril na vprašanje, ali se bo preselil na Dunaj. Meni, da finančna okrepitev ni potrebna, vendar bodo o tem odločali novi lastniki.