Durs poziva zavezance k oddaji napovedi za dohodnino

Davčna uprava poziva k vložitvi napovedi za odmero dohodnine za leto 2006. Po novem je skrajni rok za oddajo napovedi prestavljen prestavljen za mesec dni, na 30. april.

Objavljeno
16. januar 2007 12.11
Minister Andrej Bajuk in generalni direktor Dursa Ivan Simič sta spregovorila o dohodninskih odločbah za leto 2005
Ljubljana - Davčna uprava RS (DURS) prek svojih spletnih strani ter z obvestili na davčnih uradih poziva k vložitvi napovedi za odmero dohodnine za leto 2006. Obrazcev za odmero dohodnine zavezancem tokrat prvič ni treba izpolniti, temveč bodo na dom prejeli že predizpolnjeno napoved, v katero bodo vpisali le manjkajoče podatke oz. vpisane podatke popravili ter se podpisali. Po novem zakonu o davčnem postopku je skrajni rok za oddajo napovedi za odmero dohodnine prestavljen za mesec dni, na 30. april.

Da bodo na Dursu lahko pravočasno pripravili predizpolnjene obrazce, bodo izplačevalce prejemkov tokrat čakali na dostavo kontrolnih podatkov le do 31. januarja. Te jim lahko posredujejo na disketi ali prek sistema e-Davki. Da bo vse teklo gladko, izplačevalcem dohodkov prav v teh dneh pošiljajo tudi brošuro s podrobnimi navodili o oddaji kontrolnih podatkov. Za zamudnike so predvidene globe, ki se gibljejo med 1600 in 25.000 evri, za odgovorno osebo pa med 400 in 4000 evri.

Na Dursu bodo dohodnino za leto 2006 obračunali na podlagi podatkov v tolarjih, plačila oz. vračila pa bodo preračunana v evre. Ob tem velja opozoriti na določbo, da je zavezanec, ki morebiti do 31. marca ne bo prejel predizpolnjene dohodninske napovedi, to prav tako dolžan vložiti, in sicer jo mora izpolniti sam ter na pristojni davčni izpostavi oddati do konca aprila.

Napovedi za odmero dohodnine ni treba vložiti tistim zavezancem, katerih dohodki lani niso presegli 604.330 tolarjev, prav tako ne upokojencem, ki so poleg pokojnine prejeli še največ 19.171 tolarjev dohodkov in niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane.

Za vse ostale je splošna olajšava za leto 2006 pod pogojem, da drug rezident zanje ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana, določena v višini 604.330 tolarjev.