Dva kandidata za direktorja ŠOUP

Kokl se poteguje za nov mandat Študentske organizacije Univerze na Primorskem. Očitke o nepravilnostih zavrača.

Objavljeno
08. november 2011 19.39
Posodobljeno
08. november 2011 21.00
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Sebastjan Kokl, sedanji direktor ŠOUP Koper (Študentske organizacije Univerze na Primorskem) in predsednik koprskega odbora SD, je za Delo potrdil, da znova kandidira za direktorja. Koklov najbolj vnet nasprotnik Željko Urumovič, dosedanji predsednik študentskega zbora, trdi, da je bilo pri razpisu vse pisano na Koklovo kožo.

Poleg Koklove je na razpis prispela še ena prijava, odločitev o direktorju bo znana čez teden dni. V koprskem ŠOUP na leto poslujejo s približno enim milijonom evrov, od skupaj 15 milijonov, kolikor jih imajo na razpolago vse študentske organizacije v državi. Zato je razpis za izbiro direktorja še posebej pod drobnogledom in nekateri študentski funkcionarji so že pred več kot pol leta zahtevali odstop Sebastjana Kokla.

Tokrat mu Željko Urumovič očita objavo nadvse netransparentnega razpisa nadzornega sveta za izbiro direktorja, ki da je pisan na kožo samo Koklu. Urumovič trdi, da ima Kokl odločilen vpliv tako na nadzorni svet kot tudi na vse druge kadrovske in poslovne odločitve v tej družbi. In tudi, da je peščica »bistrih« študentov, ki so pred sedmimi leti ustanovili ŠOUP, tega povsem sprivatizirala.

Sebastjan Kokl je danes za Delo z dokumenti zanikal več Urumovičevih očitkov. »Ne drži, da na vabilu za sejo nadzornega sveta ni bila napovedana obravnava poteka mandata uprave. Prav tako ni res, da bi razpis za direktorja skrili na spletni strani ŠOUP; napoved je bila namreč objavljena na prvi strani spleta. Ne drži tudi, da bi morali kandidati v treh dneh priskrbeti potrdila z upravnih enot, ki da jih je težko dobiti, saj so za prijavo zadostovale osebne izjave o nekaznovanosti,« je zagotovil Kokl.

Res pa v razpisnih pogojih ni izrecno zahtevana visokošolska izobrazba, ki je Kokl nima, in res so zahtevana štiri leta delovnih izkušenj na podobnih vodilnih položajih, ki jih Kokl ima. Na očitke o sprivatiziranosti je Kokl dejal, da ŠOUP ni pravna oseba javnega prava temveč zasebnega. Vrhovno sodišče je razsodilo samo to, da je ŠOUP zavezanec za dostop do informacij javnega značaja.

»Nadzorna komisija študentskih organizacij Slovenije je ugotovila, da se koprski študentski zbor, ki mu je predsedoval Urumovič, poldrugo leto ni sestal in ga je zato razpustila (razrešila) in mene pooblastila, da sem imenoval volilno komisijo in komisijo za pritožbe, ki sta izpeljali nove volitve v študentski zbor. V kratkem se bo ta konstituiral in Urumovič sploh ni več predsednik,« je povedal Kokl.

Željko Urumovič pa je povedal, da bo od nadzorne komisije ŠOS zahteval sklep o razrešitvi študentskega zbora in sklep o pooblastilu Kokla, da ustanovi dve komisiji za izvedbo volitev, nato pa se bo na sklepa pritožil. Organi pregona, ki jih je Urumovič obvestil o domnevnih nepravilnostih v koprskem ŠOUP, teh nepravilnosti do zdaj niso odkrili.