Dva mrtvorojena otroka v istem dnevu

V Splošni bolnišnici Izola sta se prejšnjo soboto rodila dva mrtvorojenca. Kaj takega se še ni zgodilo, zato je dogodek vzbudil precejšnjo pozornost medijev in javnosti.

Objavljeno
04. november 2009 09.19
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Izola - V Splošni bolnišnici Izola sta se prejšnjo soboto rodila dva mrtvorojenca. Kaj takega se še ni zgodilo, zato je dogodek vzbudil precejšnjo pozornost medijev in javnosti. Predstojnik oddelka za ginekologijo in porodništvo Dušan Deisinger, ki je bil 31. oktobra dežuren in navzoč pri obeh porodih, je povedal, da sta nosečnici prišli v bolnišnico z že mrtvima otrokoma in da so potem lahko samo še izpeljali porod. V izolski bolnišnici imajo zadnji dve leti po 760 porodov in vsako leto v povprečju med njimi po dva do tri mrtvorojence. To je povsem v skladu s slovenskim povprečjem, Slovenija pa sodi v sam vrh, med pet najbolj razvitih v svetu po majhnem številu mrtvorojenih otrok.

Dušan Deisinger je pojasnil, da je bila prva od obeh porodnic na pregledu na oddelku dva dni pred sprejemom v bolnišnico 30. oktobra. Takrat so ugotovili, da je z materjo in nerojenim otrokom še vse v redu. Potek nosečnosti za obe nosečnici so spremljali v dveh ginekoloških dispanzerjih in tudi iz materinskih knjižic ni bilo zaznati, da bi bilo kar koli narobe. Druga nosečnica je prišla 31. oktobra v bolnišnico s popadki, a je pregled s kardiotokografom pokazal, da otrok ne kaže znakov življenja. Rodila je spontano, pri tisti, ki je prišla dan prej, pa so porod spodbudili. »Za obe smo naredili vse, kar se je dalo,« je z nelahkim srcem povedal Deisinger. Včeraj sta obe porodnici lahko odšli domov.

 

Več v tiskani izdaji sredinega Dela.